Shadow

A aparut locul unde iti invingi “frica de rromi”

Muzeul_rromilor_1La viitorul Muzeu al Culturii Rromilor din Bucuresti a fost inaugurata aseara prima expozitie, “Rromi pentru Romania”. Scopul este de a prezenta, cu ajutorul fotografiilor, textelor si inregistrarilor audio si video, contributiile valoroase aduse de rromi incepand cu anul 1595 si pana in prezent. La sediul viitorului muzeu au venit si mestesugari care au lucrat in fata vizitatorilor, iar Taraful “Leonard Iordache” a cantat muzica lautareasca.
Expozitia se concentreaza asupra personalitatilor rrome cu merite deosebite in viata societatii romanesti, cum ar fi sociologi, artisti, activisti, profesori, mestesugari sau muzicieni. Printre cei mentionati se numara Nicolae Gheorghe (intelectual si sociolog), Stefan Razvan (domnitor de etnie rroma, care a condus Moldova din aprilie pana in august 1595), Gamy Mihaly Gabor (mestesugar, sculptor, artist), Sorin Sandu (actor la Teatrul Masca), Grigoras Dinicu (lautar, violonist si compozitor), Gabi Lunca (solista de muzica lautareasca) sau Toni Iordache (instrumentist la tambal, interpret de muzica populara si lautareasca).
Una dintre atractiile expozitiei este o camera de auditii, unde vizitatorii pot asculta muzica lautareasca veche, interpretata de lautari rromi de succes, care au contribuit la imbogatirea muzicii romanesti si la notorietatea ei in afara granitelor. In viitor, copiii din cartier vor participa la muzeu la diferite activitati sau vor primi aici meditatii dupa scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *