Shadow

Romani Criss: CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi mureşeni abuzaţi de poliţişti

cedo-1378397822-465x390CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi din Apalina, judeţul Mureş, în urma abuzurilor suferite din partea unor poliţişti în 2006, arată un comunicat al Romani Criss.
Potrivit sursei citate, în cauza Ciorcan şi alţii contra României statul a fost condamnat pentru încălcarea unor prevederi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar victimele au primit 192.000 de euro drept despăgubiri împărţiţi astfel: 42.000 de euro pentru cei şapte copii ai defunctei Susana Ciorcan şi câte 7.500 de euro pentru fiecare dintre cele 20 de victime, cotat de Agerpres..
Suma acordată drept despăgubire este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicaţi aplicanţi de etnie romă. În cazul Hădăreni, CEDO a acordat aproximativ 470.000 de euro drept despăgubiri.
În cauza Ciorcan şi alţii contra României, Romani Criss a sprijinit victimele pentru derularea procedurilor judiciare atât în faţa instanţelor naţionale, cât şi a CEDO.
Potrivit ONG-ului, pe 7 septembrie 2006, în urma unui conflict iniţial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina şi un poliţist, mai multe echipaje de poliţie însoţite de forţele speciale au descins în Apalina, cu scopul de a înmâna două invitaţii procedurale pentru cei doi romi implicaţi, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulţi romi şi poliţişti, aceştia din urmă utilizând necorespunzător şi în mod abuziv mijloacele din dotare, respectiv arme de foc, spray-uri cu gaz lacrimogen, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *