Shadow

De ce rrom şi nu ţigan

DeliaGrigoreIn limba rromani, cuvantul “tigan” nu exista. Termenul nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani a etniei rromilor, ci este un cuvant profund peiorativ folosit de alteritate/nerromi pentru a insulta rromii.
Termenul gresit si nestiintific de “tigan” este, din pacate, uneori asumat de catre unii rromi, in special de catre cei care nu vorbesc limba rromani, din necunoastere, dar si de catre unii rromi care vorbesc limba rromani, ca forma de “captatio benevolentiae”, pentru a multumi interlocutorul nerrom.
Termenul de “tigan” provine din limba greaca medie, din “athinganos/athinganoy”, semnificatiile cuvantului fiind urmatoarele: “pagan”, “eretic”, “de neatins” sau “impur”. Cuvantul este atestat pentru prima data in anul 1068, in scrierea unui calugar: acesta spunea ca athinganos sunt un grup de eretici, nomazi, cititori in stele si vrajitori si ii sfatuia pe crestini sa se fereasca de acestia. “Cea dintai referire privind prezenta rromilor in Constantinopol vine, cel mai probabil, din textul hagiografic georgian: Viata Sfntului Gheorghe Ancoritul, scris la Manastirea Iberon de pe Muntele Athos, in jurul anului 1068.”[nota 1]. Imparatul Constantin Monomachus, in anul 1050, bolnav fiind de ciuma, “a invocat ajutorul poporului samaritean, descendenti ai lui Simon Magicianul, numiti athingani, notorii pentru preziceri si vrajitorii, cu rugamintea de a distruge, prin vrajitorie, animalele salbatice din Parcul Philopation, banuite a fi vinovate de imbolnavirea sa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *