Shadow

Palatele rromilor din Covasant – incalzite din banii statului

Palatele+rromilor+din+Covasant+-+incalzite+din+banii+statului+_36509Aproximativ o suta de familii de rromi din comuna aradeana Covasant primesc ajutorul pentru incalzirea locuintei de la stat, chiar daca locuiesc in vile a caror valoare ajunge la cateva miliarde de lei vechi. Primarul comunei, Traian Balin, sustine, insa, ca nu are ce face in acest caz, deoarece beneficiarii au facut dovada ca nu au niciun venit.
“Cu cei din vile nu avem ce face, chiar daca stim ca au bani ei au demonstrat ca nu au venituri si legea ne obliga sa le acordam ajutorul. Multi dintre ei au muncit in Occident, s-au intors acasa si, pentru ca nu au niciun venit, legea le permite sa solicite bani pentru lemne. Dupa analizarea dosarelor vom stabili suma pe care o vor primi, care poate oscila intre 14 lei noi si 46 de lei noi”, a spus Balint.

Beneficiari nemultumiti

Rromii care vor primi, in lunile ianuarie, februarie si martie, bani pentru incalzirea locuintei sustin ca acestia nu le ajung decat pentru a face caldura intr-o camera, timp de o saptamana. “Iarna stam in camere mai mici sau in bucatarii, ca nu avem lemne sa punem pe foc. Ii scump sa incalzesti o casa asa mare. Banii de la Primarie nu ajung decat o saptamana. Dar daca alti bani nu avem, is buni si astia”, a spus Gheorghe Mantu, un proprietar de vila si beneficiar de ajutor pentru incalzire.
Majoritatea familiilor de rromi din comuna Covasant sustin ca au muncit “la negru” in Occident, dar au fost returnati in tara, unde nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca. Ei mai spun ca in tarile din Comunitatea Europeana nu se mai pot intoarce, pentru ca nu au permise de munca, nu sunt calificati in diferite meserii si nimeni nu ii mai angajeaza. Pe timp de iarna, in multe dintre palatele rromilor, locatarii se inghesuie in camarute inguste, bucatarii de vara sau alte anexe, in care si-au pus patru sau cinci paturi. “Daca suntem doua familii, traba sa incalzim doua dormitoare, doua bucatarii si cel putin doua camere, unde punem copiii. 46 de lei nu ajung nici pentru caldura din bucatarie, unde facem mancarea”, a spus unul dintre rromii proprietari de vile, Aurel Covaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *