Exclusiv. Haosul pe bani publici din Agenţia Naţională pentru Romi

exclusiv-haosul-pe-bani-publici-din-agentia-nationala-pentru-romi-9184Banii publici alocaţi din bugetul României pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi pentru implementarea proiectelor pentru comunităţile de romi se duc pe apa sâmbetei. Cel puţin aşa rezultă dintr-un raport al Curţii de Conturi a României în care sunt descrise cu lux de amănunte lipsa de responsabilitate a angajaţilor statului, managementul defectuos, dar şi risipa banilor publici.
Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, fiind condusă de preşedintele cu rang de secretar de stat, Daniel Vasile. Acesta a fost numit în funcţie la începutul anului 2013, la propunerea Partidei Romilor Pro Europa, organizaţie condusă de deputatul Nicolae Păun.
Pentru început inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că patrimoniul şi contabilitatea Agenţiei Naţionale pentru Romi nu sunt ţinute corespunzător. „Nu a fost ţinută evidenţa creditelor bugetare, a angajamentelor bugetare, legale şi de plătit, a sumelor solicitate la rambursare aferente fondurilor externe nerambursabile şi a declaraţiilor de cheltuieli transmise autorităţilor de certificare, în conturile de ordine şi evidenţă din grupa 80.” Mai mult, angajaţii Agenţiei nu au respectat prevederile legale cu privire la încheierea exerciţiu bugetar pe anul 2014. În plus nu a fost ţinută corect evidenţa computerelor, mobilierului dar şi imprimantelor în valoare de aproximativ 800.000 de lei. Toate aceste bunuri ar fi trebuit să fie date în folosinţă gratuită şi temporară experţilor locali romi. Pe scurt, dezastrul domneşte în contabilitate.

Management defectuos
Nu au fost respectate nici măcar prevederile legale cu privire la organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu. Dar, nici cele cu privire la organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern.
Cireaşa de pe tort o reprezintă faptul că, nu s-au luat măsuri pentru realizarea unor venituri în valoare de 35.452.152 lei, adică în jur de opt milioane de euro, reprezentând drepturi de creanţă din fonduri externe nerambursabile şi post aderare. „S-a constatat că operaţiunile economice şi financiare (…) provin din anii precedenţi şi sunt aferente unui număr de şase proiecte în cadrul POSDRU, care au fost finalizate în perioada 2011-2012. Însă, nu există certitudinea că datele refelectate în situaţiile financiare (…) corespund realităţii, deoarece entitatea nu a prezentat documente justificative în acest sens.”
Preşedintele ANR, Daniel Vasile, a aruncat vina pe Corpul de Control al premierului: „Toată povestea a plecat de la Corpul de Control al premierului care a fost în control. Au mai fost trei controale de la Autoritatea de Management, Organismul Intermediar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Fiecare instituţie de control spune altceva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.