Shadow

Reacţia lui Mădălin Voicu: “Complexe şi frustrări”

Madalin-VoicuRomii ar trebui să se numească oficial, ţigani. A fost propunerea unui parlamentar, care spune că prea mulţi străini îi confundă pe romi cu românii.
Deputatul a scris şi o lege în acest sens şi motivează că mulţi dintre conaţionalii noştri stabiliţi peste graniţă suferă din această cauză. Parlamentarul Mădălin Voicu, unul dintre reprezentanţii etniei rome, a fost deranjat de această iniţiativă.
Într-un text cu patru articole, deputatul Bogdan Diaconu spune că vrea să facă dreptate pentru românii stabiliţi în afara ţării. Parlamentarul susţine că aceştia i-ar fi trimis scrisori în care s-au plâns că străinii îi confundă cu romii.
“Ne-au cerut să punem punct între confuzia dintre cuvintele rom şi român. Toate limbile din Europa folosesc termenul de ţigan în diverse forme, judanes, jipsy”, a spus Bogdan Diaconu, deputat.
Deputatul ar vrea ca în toate actele oficiale cetăţenii din această etnie să se numească “ţigani”, fără ca termenul să fie peiorativ.
Mădălin Voicu spune că iniţiatorul demersului nu caută altceva decât să atragă atenţia: “În limba romani, se întreabă între ei: ‘’So san”, adică ‘’Ce eşti?” şi răspunde: ‘’Rom sân!” nu ‘’Țigan sân!”. Eu nu pot să mă numesc Dumitrescu când pe mine mă cheamă Voicu. şi nu accept că cineva să îmi schimbe numele. Sunt complexe şi frustrările unora”.
Deputatul ar trebui să le dea explicaţii şi membrilor etniei, deranjeazați de idee şi care spun că “ţigan” este doar o poreclă.
“Ţigani sunt aia cu pălărie, sunt corturari, altceva… Nicio diferenţă nu e între români şi romi. Nu ştiu ţigăneşte, înseamnă că tot români sunt”, a spus un reprezentant al etniei.
Adoptarea unei astfel de legi nu ar face altceva decât să aducă prejudicii de imagine României, “prin promovarea imaginii unei ţări cu legiuitori rasişti, în care demnitatea personală şi drepturile unei minorităţi naţionale sunt încălcate în scopul creării unui fals confort de imagine pentru majoritarii rămaşi în ţara”, se arata într-o scrisoare pe care ActiveWatch le-a trimis-o aleşilor, cerându-le să nu adopte o astfel de iniţiativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *