Shadow

RROMII SI DEMOCRATIA

alexandru-diamantSe ia una bucata gagica: din aia cu țațe mari , dornica de afirmare si dispusa sa facă cam orice, pe bani (si când zic orice, chiar am in vedere sensul ad literam a sintagmei). Se pune alături un DonJuan Car-nasol care sigur are probleme cu erecția ca altfel nu pot sa îmi explic de ce naiba e nevoie sa „iți cumperi iubirea” cu frecventa pe care o face nenea asta. Si asta e genul de om care ar face orice pentru notorietate, nu de alta așa poate or „sa moara toți dujmanii ca nu au valoarea lui” si rămâne el singurul Valoros/Mondial/ Talentat. Nea Car-nasol e rom, din ala „tradițional”, dintr-o celebra comunitate cu turnulețe si cu stratificare ierarhica tradiționala.
DonJuan Car-nasol zice ca e îndrăgostit de gagica (nu mă întrebați ce înseamnă dragostea in mintea omului ca nu știu) si ca vrea sa o cucerească. A mai încercat acum ceva vreme, insa gagica i-a dat teapa si l-a lăsat mai sărac cu un BMW, din ala seria 6. Nu nu e bai, așa e când e dragostea mare: mai si pierzi.
Nea Carnasol s-a însurat, așa cum ii sade bine unui tradițional, cu o romnie, de care a divorțat ca „e urata”, „nu se poarta ca gagica” si ca „ii da carne de porc sa mănânce” (omu’ are ceva probleme cu inima, pe lângă cele, nedovedite, cu capu’), are 2 băieți mari, si aia însurați la rândul lor. Pentru gagicile de care „s-a îndrăgostit” cu o frecventa mai mare decât pleacă trenurile din Gara de Nord, al nostru personaj masculin a vândut cam toate „salbele” lui si cele ale fostei neveste si le-a mai ciordit si pe ale familiei, după care a fugit in lume (adicatelea in București) sa facă „afaceri”. Înjurături si „batai” in studio, neam mare din comunitate venit sa il convingă sa vina acasa, aceleași neam mare care se roagă de gagica sa il iubească pe Car-nasol, femei rome de 60 de ani in piscina, manea in care se glorifica iubirea, bani mulți pe scena, judecator rom chemat sa discute cu oamenii, „stabor” si multe alte chestiuni de genul asta….
Rezultat: audienta de 20% pe intervalul ala orar si 3 săptămâni de audiente amețitoare. Postul concurent crapă de ciuda si aduce si el un scandal (tot cu romi, sex, iubire si bani) in atenția publicului. Despre acest „scandal” voi comenta, poate, cu o alta ocazie!
Concluzii:
– Daca ceea ce face/spune nenea asta la televizor, zi de zi, înseamnă tradiționalism rom, poate ar trebui sa ne gândim serios la ce si cum promovam.
– Daca ceea ce expun oamenii din comunitatea aia înseamnă „romaniphen”, „barvalo” si „pakivalo” atunci poate ar trebui sa analizam mai atent când facem apel la aceste valori.
– Clar ca gagii „ne folosesc” pentru propriul lor amuzament. Nu e vina lor ci in primul rând e vina noastră pentru ca ne place sa fim bufoni. Am fost sute de ani, când jucam ursul pentru ei, acum smulgem zâmbete si bine-dispunem folosind alte mijloace. Culmea este ca unii dintre noi chiar credem ca suntem importanți pentru cei care ne cheamă in astfel de emisiuni, si ii consideram prieteni….
– Din păcate, oameni de genul DonJuan sunt, in mintea publicului, simbol pentru ceea ce înseamnă sa fii rom. Chiar daca foarte multe din reactii sunt regizate/controlate/provocate, in mintea publicului totul e real si „la vedere”. Milioane de euro cheltuite pe orice campanie de schimbare a imaginii romilor devin inutile atunci când astfel de personaje apar.
Iar noi tăcem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *