Americanii ne-au scos la raport: Coruptia ramane o problema majora, rromii sunt discriminati, Politia face abuzuri

Americanii-ne-au-scos-la-raportCoruptia institutionala ramane o problema majora in Romania, afectand toate structurile societatii, releva raportul Departamentului de Stat pe tema drepturilor omului, constatand tentative ale politicienilor de compromitere a Justitiei si de intimidare a jurnalistilor, precum si acte de discriminare.
“Probleme majore privind drepturile omului includ rele tratamente aplicate de Politie si Jandarmerie, hartuirea detinutilor si a rromilor, inclusiv moartea a cel putin unei persoane din cauza violentelor politistilor.
Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. Discriminarea sistemica impotriva rromilor afecteaza accesul acestora la servicii educationale adecvate, la locuinte, servicii de sanatate si oportunitati de munca”, se precizeaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind “Practici in materie de drepturile omului”.

Raport SUA pe Romania: Critici pentru Guvern si Parlament – “martea neagra” si penalii acoperiti de colegi

Alte probleme semnalate in cursul anului 2014 in Romania se refera la conditiile proaste din inchisori si tentativele continue ale unor politicieni de a compromite independenta Justitiei, se mai arata in raportul international, la capitolul vizand Romania”Rromii au fost discriminati sistematic de catre societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), dar si a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, in special copiii, de catre societate, au continuat sa fie o problema.
Drepturile angajatilor au fost in continuare o problema. Sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat in mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale Politiei, multe dintre ele incheindu-se cu achitarea politistilor”, se mai subliniaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014.

Verdicte inconsecvente in cazuri de coruptie

Verdictele in cazul infractiunilor de coruptie au fost adesea inconsecvente, iar ANAF, care are atributii in confiscarea averilor obtinute prin coruptie, nu a avut personal suficient si nu a beneficiat de resursele necesare indeplinirii misiunii sale, se mai arata in raportul Departamentului de Stat.
Desi legislatia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovati de coruptie, Guvernul nu a aplicat legea eficient, in mare parte din cauza problemelor din sistemul judiciar, iar in unele cazuri demnitarii implicati in acte de coruptie nu au fost pedepsiti, mai sustine documentul citat.
Coruptia in randul politistilor a contribuit la lipsa de respect a cetatenilor fata de Politie si a determinat lipsa autoritatii acestei institutii.
Salariile mici si lipsa stimulentelor si a recompenselor financiare au dus la lipsa personalului si au contribuit la tendinta de a lua mita a unora dintre membrii personalului responsabil cu aplicarea legii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.