DE CE RROMII NU URASC ROMANII

alexandru-diamant„A spune că țiganii au cea mai mare vină în legătură cu reaua faimă pe care România o are în străinătate, este cu totul adevărat. A clasifica acest adevăr ca rasism, este, în schimb, o mare greșeală.
Șansele să te fi ofensat sunt foarte mari – conform unei statistici făcute în capul meu, 80% dintre români urăsc țiganii. Acei oameni sunt proști. Nu îi duce capul. Dacă tocmai te-am făcut prost, mai ai o șansă. Dacă citești articolul ăsta până la capăt și pricepi ce am de zis, nu te voi mai considera un imbecil (o imbecilă). De fapt, foarte mulți țigani sunt oameni cumsecade și la locul lor. Nu pot să estimez câți țigani sunt OK, dar îmi imaginez că nu se poate ca mai mult de 30% din populația rromă să fie infractori pacoste publice Creierului uman îi este prea greu să zică “băi eu chiar detest populația de țigani jegoși dar nu pe cea cinstită”. Corect așa ar fi să zici. unii spun mereu “băi eu urasc țiganii”.. Singurul motiv pentru care o faci este fiindcă creierul tău de primat, care nu poate explica mulțimi prin viu grai așa cum o face o diagramă Euler-Venn, a decis, in mod greșit, că toți țiganii trebuie persecutați. Morala articolului meu este următoarea: Este OK sa urăști rromii , dar nu îți întinde ura de la parte la întreg sau, mai corect, nu schimba focusul către o mulțime de oameni irelevantă. Dacă faci asta, o să începi să urăsti grupuri, etnii, nații întregi sau grupuri întregi de nații Tot ce am zis mai sus este de bun simț. . Nu-i înţelegem, nu le înţelegem viaţa, obiceiurile, tradiţiile şi problemele, nu le bănuim aspiraţiile ca romii să nu mai fie percepuţi ca o belea, ca o veşnică ameninţare. Indiferent câţi bani ne va da UE, noi tot nimic nu vom face pentru romi dacă ne vom mulţumi să strâmbăm scârbiţi din nas, să-i ocolim şi să ne baricadăm în curţi şi case bine păzite. Nu asta este soluţia. Va veni o vreme când ei vor fi atât de mulţi, atât de săraci şi atât de disperaţi, încât zidurile, armele şi porţile înalte nu ne vor mai fi de ajutor
Am o intrebare pentru orice roman din tara asta: daca esti privit cu ura de un roman, ce faci? Dar daca esti privit cu aceeasi ura de un rrom, ai aceeasi reactie?
Va spun eu, dragii mei, din pacate reactia este alta. Aveti o reactie urata! Atunci, ei cum vreti sa reactioneze? Sa va zambeasca????”

Leave a Reply

Your email address will not be published.