Shadow

Povestea Lilianei, eleva de 10 ani pe care profesorul refuza sa o invete sa citeasca si sa scrie pentru ca “nu o duce capul”

copiiSuntem pe locul trei in Europa si pe primul din estul continentului la abandonul scolar. De ce renunta romanii la invatatura? Campania Stirilor PRO TV, “Fara carte, fara viitor”, cauta raspunsuri la aceasta intrebare, in numele copiilor fara scoala, condamnati sa traiasca in mizerie si intuneric.
Copiii abandoneaza scoala, fortati de saracie, dar sunt si alte cauze, pe care oficialii le ignora. Nu sunt capabili sa puna la punct programe eficiente de educatie si sa pregateasca dascali competenti, care sa nu-si bata joc de scolile din mediul rural, unde invata jumatate din elevii romani.”Fara carte, fara viitor” a ajuns intr-o scoala din satul Hreasca, judetul Vaslui cea mai saraca regiune din Uniunea Europeana. Invatatorul refuza de patru ani sa invete o fetita sa scrie si sa citeasca, pe motiv ca “nu o duce capul”.
Suntem la Hreasca, in Vaslui, un sat izolat in care isi traiesc neputinta o mana de oameni. Cei mai educati sateni au cel mult opt clase. Le e rusine sa vorbeasca despre saracie si griji. Mai toti si-au intemeiat familii de pe la 14-15 ani. Au adus pe lume copii, care acum le calca pe urme. Abandoneaza scoala.
Diana Calin: “Multi nici nu vor sa ajunga pana intr-a opta, pentru ca mediul in care suntem crescuti, “nu o sa ajungi medic, professor daca te duci la scoala”, deci mai bine ramai acasa ai grija de casa decat sa te duci la scoala ca termini a opta si apoi ce faci? Pierzi timpul degeaba, e mentalitatea asta, pierzi timpul.”
Asa se face ca cei mai multi adolescenti din Hreasca au grija de fratii mai mici sau de gospodarie. Trebuie sa se faca utili. O fetita care ar fi trebuit sa fie la scoala si-a luat indatoririle de mama… in serios. La doi pasi de ea, un baietel de gradinita aduna intr-o galeata praful de pe ulita.
Exista insa si copii care se duc la scoala din sat. Statistica, culeasa ca folclorul din gura in gura, pentru ca nimeni nu s-a deranjat sa tina evidenta, arata ca in ultimi cinci ani doar un elev a ajuns la liceu. L-a abandonat insa si a plecat la munca in strainatate. In plus, nimeni nu isi aduce aminte ca cineva sa fi ajuns macar sa se intereseze de o facultate. I-am nimerit pe elevii din Hreasca in pauza, jucandu-se pe gardul de sarma ghimpata sub… absenta supraveghere a cadrelor didactice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.