Dacă până nu demult criticau impactul pe care “valul” de migranţi români l-ar putea avea asupra Regatului, presa din Marea Britanie a început să-şi modifice atitudinea. Zilele trecute, două articole publicate de Blasting News UK şi CNN Money au prezentat scurte analize “la rece” pe margine acestui subiect.După ce o perioadă îndelungată a publicat diverse articole şi reportaje care atacau românii şi comunitatea românească din Regat, o parte din presa britanică a revenit la gânduri mai bune. Zilele trecute, jurnalistul englez David Gottesman a realizat un material pentru Blasting News UK în care demontat o parte dintre concepţiile greşite pe care unii le au vizavi de imigranţii din ţara noastră.
„Nu, nu din Roma şi nici romi. Povestea românilor în Marea Britanie”, este titlul articolului în care Gottesman precizează că „multe idei greşite şi mituri au luat naştere” despre români de-a lungul anilor.
„În acest articol, dar şi în altele ce vor urma, aş vrea să explorez aceste noţiuni şi să abordez unele stereotipuri nefondate şi greşeli, pentru a arăta care este adevărata problemă cu care se confruntă românii care trăiesc în Londra şi în restul Marii Britanii”, explică el.
Prima precizare pe care acesta o face este legată de o confuzie pe care englezii o fac deseori: „Primul lucru care trebuie clarificat este distingerea romilor de români. Se întâmplă deseori ca vest-europenii să confunde aceste două grupuri, chiar dacă diferă. Această confuzie ar putea avea ca rădăcină similaritatea celor două cuvinte sau, poate, faptul că mulţi dintre romii sosiţi în Marea Britanie provin din România. Deci, există o posibilitate ca un rom să fie din România (un rom român), dar un român nu este neapărat rom. Există o comunitate numeroasă de romi în România, dar este vorba despre un grup etnic minoritar, ca peste tot”, subliniază jurnalistul.
În continuare, Gottesman explică faptul că românii au început să migreze către Marea Britanie cu mai mult timp în urmă, după integrarea în UE, şi nicidecum nu a avut loc o aşa-zisă „invazie” a lor după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii.