AMINTIRI DIN SCOALA

scoli cu eleviÎn viața fiecărui școlar anul are altă dimensiune! Anul școlar se deschide o dată cu sunetul pătrunzător al primului clopoțel. Forfota împresoară iar emoția este molipsitoare. Au privit înainte, cu încredere și speranță și știau că, dacă muncesc, totul va fi bine.
Curând, lucrurile s-au liniștit. Multe lecții prin care au descoperit pas cu pas lumea ce îi înconjoară. Acum că au ajuns la finalul clasei a VIII-a, finalul şcolii generale, ii încearcă un sentiment de melancolie. Chiar dacă pe parcursul anilor petrecuţi în gimnaziu au fost unele zile şi momente mai puţin plăcute, pe ansamblu viaţa de elev este frumoasă. În toţi aceşti opt ani au avut şi o serie de experinţe pozitive. Şi-au propus ca doar pe acestea să le păstreze vii în minte, pe restul au vrut să le uite, să le şteargă din memorie ca şi când nu ar fi existat.
Apoi au venit testele, cu emoțiile pe care orice evaluare o implică… Bucuria rezultatului… sau poate lacrimi. Serbări, activități, concursuri, toate strânse într-un buchet al reușitelor de mâinile delicate ale dirigintelui. Și-apoi vacanță! O vacanță scurtă, de două-trei săptămâni, sau vacanta mare, așa cum e nimerit pentru un școlar sârguincios… doar ca să-și tragă sufletul și să pornescă iarăși la treabă. Și expediți și vizite, câte nu strânge un școlar în anul său de cursuri! Frânturi de poze într-un album ce se așează în hrisovul amintirilor.
Și la final, când se apropie momentul de” lăsare al cortinei”, fiecare privește cu drag în urmă. Orice școlar este actor: actor pe scena cunoașterii. El își joacă rolul, mai bine, mai lent, mai profund, sau mai superficial. Dar emoția sfârșitului de an îi unește pe toți, deopotrivă. Acum nu mai contează ierarhia. Contează doar efortul ce stă în spatele acesteia. Sunt buni? Așa spun profesorii într-un glas cu părinții. Sunt cei mai buni? Rămâne să o dovedească… şi în anul următor.
Finalul clasei a 8-a este doar finalul unei etape din viaţa de elev. O altă etapă, sper la fel de fascinantă, stă să înceapă şi anume viaţa de licean. Sunt nerăbdători să facă primii paşi în liceu! Dar cu siguranţă nu vor uita niciodată momentele frumoase din şcoala generală. În amintirea experienţelor pozitive pe care le-au avut ca elevi, de câte ori vor avea ocazia, se vor întoarce cu plăcere la prima lor şcoală, la primii lor profesori şi la colegii  de clasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.