Shadow

Documentarul “Toto şi surorile lui”, în competiţia pentru premiul Lux,

Un+documentarDocumentarul “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost inclus, alături de alte nouă pelicule, în competiţia pentru premiul Lux, care va fi acordat de Parlamentul European la sfârşitul anului, la Strasbourg, fiind prima producţie de gen selecţionată în această competiţie, relatează Mediafax.
Este pentru prima dată când un documentar este selecţionat în această competiţie, iar această premieră este marcată de pelicula românească “Toto şi surorile lui”, potrivit site-ului luxprize.eu.Trei dintre aceste zece producţii vor fi selectate şi anunţate ca finaliste în cadrul conferinţei Venice Days, care va avea loc la Roma, la finalul lunii iulie.
Acestea se vor întrece pentru premiul Lux 2015 şi vor deveni parte centrală a 2015 LUX Film Days – o iniţiativă care va face ca filmele să fie văzute dincolo de pieţele naţionale, fiind traduse în 24 de limbi dintre cele oficiale ale Uniunii Europene şi difuzate în 28 dintre ţările membre UE.
LUX Film Days va permite publicului să voteze filmul preferat, prin Audience Mention, o secţiune prezentă pe site-ul luxprize.eu.
Câştigătorul de anul trecut al acestei secţiuni este “Class Enemy” (2013, Slovenia), de Rok Bicek, care a primit cele mai multe voturi din Europa.
În filmul “Toto şi surorile lui/ Toto And His Sisters” (2014), Alexander Nanau prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-un oraş foarte sărac şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare. Filmat într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime, şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă, filmul o coproducţie româno-maghiaro-germană, a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în luna septembrie a anului trecut, şi a mai câştigat, printre altele, premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich. Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014. De asemenea, documentarul “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost proiectat în premieră nord-americană la Festivalul Tribeca, în secţiunea Viewpoints.

Leave a Reply

Your email address will not be published.