Shadow

DE CE VICELE VIRLAN NU ARE INIMA

varlanUnul dintre domeniile unde discriminarea romilor este extrem de vizibilă este ceal al locuintelor. Găsim aşezări de romi la distanţe apreciabile de orice altă aşezare umană, unele formate cu mulţi ani în urmă. Există şi cazuri celebre unde viceprimarii doresc (şi uneori chiar reuşesc) să evacueze majoritatea romilor din oraş şi să le creeze cartiere separate, dându-le locuinţe sociale. In orasul Rm. Valcea avem Colonia Nuci. Discriminarea poate lua forme extreme. În 2013, romii au fost alungaţi din locuințele din Rm. Valcea şi obligați să se refugieze în Colonia Nuci. Condiţiile precare în care traiesc, fara curent electric, fara toalete, fara apa, împreună cu copiii, nu au fost o preocupare pentru autorităţi. O altă formă de discriminare este rasismul de mediu – oferirea de locuinţe sociale care nu sunt in oras.
În unele cazuri, precum crearea de aşezări segregate, dincolo de rasismul de la nivelul instituţiilor publice, şi legislaţia are nevoie de o îmbunătăţire. Mass-media a devenit un canal predilect de a mobiliza ura colectivă împotriva unor grupuri precum romii. Creşterea gradului de discriminare s-a produs şi pe fondul unor raportări discriminatorii la adresa grupurilor vulnerabile care legitimează anti-ţigănismul în spaţiul public românesc. Romii sunt discriminaţi pe scară largă în special în legatura cu locuintele, educaţia, sănătatea şi locurile de muncă. La Rm. Valcea nu este un caz unic, sunt multe cazuri de persoane fara locuinta, cazuri grave cum ar fi o familie formata din 9 copii sotul paralizat total fara o locuita, acestia locuind intr-un cort. Edilul Virlan nu a tinut cont de solicitare. S-a promis ca in 4 luni o sa i gaseasca locuinta sociala. Credeti ca viceleprimarul are inima? Cred ca are si neuroni arsi! Nu a dat dovada de profesionist! Cat sa mai astepte acest caz? S.O.S., domnule viceprimar VIRLAN!
Constituția României, art. 47, alin (1)
“Pentru a combate marginalizarea socială și sărăcia, Uniunea recunoaște și respectă dreptul la asistență socială și la asistență în ceea ce privește locuința, destinate să asigure o viață demnă tuturor celor care nu dispun de resurse suficiente, în conformitate cu normele stabilite de dreptul Uniunii și de legislațiile și practicile naționale”
Reiterăm nevoia de implicare a autorităților publice locale și centrale în identificarea unor soluții naționale traduse în politici publice coerente și eficiente pe tema dreptului la locuire care să evite abuzul grupurilor vulnerabile și acutizarea marginalizării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *