Rromii din comuna Vânători par a fi cei mai privilegiați din țară. Aceștia au fost dotați în cartierul în care locuiesc printr-un proiect european inițiat de primăria comunei, cu o baie publică și două mașini de spălat automate. Tindem să credem că această baie publică destinată comunității de rromi este unicat în țară, ceea ce face ca inițiativa primăriei comunei Vânători să fie de apreciat și în egală măsură de urmat.
Adriana Petrariu: „ÎMPREUNĂ AM DEMONSTRAT ȘI NE-AM DEMONSTRAT CĂ SE POATE!”
În comuna Vânători trăiesc aproximativ 7614 locuitori conform ultimului recensământ din 2011, din care aproximativ 530 sunt rromi și care trăiesc în 95 de gospodării dispuse în trei comunități: UMTF, PRUND și FAGI. Veniturile comunității de rromi din Vânători provin din ajutoare sociale , colectarea și valorificarea fierului vechi, cerșit și ghenă. Aceștia se confruntau la momentul demarării proiectului cu o întreagă serie de probleme, pornind de la nivelul scăzut de educație, abandonul școlar, lipsa locurilor de muncă, igienă precară, infracționalitate, cerșetorie pe străzile orașului Tîrgu-Neamț. Dacă pentru populația majoritară a comunei apa potabilă nu mai era de mult o problemă, în comunitatea rromă lipsa apei potabile atrăgea o serie de consecințe ce priveau igiena și starea de sănătate. Acest lucru a dus și la abandonul școlar, pentru că igiena precară a copiilor rromi a dus la o proastă relaționare în colectivele claselor.
„După mai multe acțiuni de dezvoltare comunitară cum ar fi concesionarea terenului pe care sunt construite casele, construirea a cinci locuințe și reabilitarea altor zece în parteneriat cu Habitat și Soroș România și cu dorința continuă de-a ajuta această comunitate, împreună cu expertul local pe problematică rromă am solicitat în martie 2011, Agenției Naționale pentru Rromi, includerea în lista propusă FRDS-ului a comunităților eligibile în vederea finanțării din runda a III-a din cadrul Programului de Intervenții Prioritare, astfel că la începutul lunii august 2011 comunitățile de rromi din Vînători-Neamț au devenit potențiali beneficiari FRDS .După vizitarea și evaluarea tuturor celor trei subcomunități de rromi, facilitatorul FRDS, Daniela Cadar a constat că în comunitatea UMTF erau îndeplinite toate cele 8 criterii de sărăcie luate în considerare de FRDS. Dat fiind contextul amintit mai sus, s-au impus organizarea mai multor Adunări Publice, în vederea prioritizării problemelor comunității, putem spune că a fost cea mai grea. Ca urmare a acestor Adunări Publice s-a ajuns la stabilirea obiectivelor proiectului și anume de construire a unei băi publice pentru comunitatea de rromi și servicii de promovare şi îngrijire a sănătăţii (campanii de educaţie pentru sănătate, amenajarea unei băi publice) şi servicii comunitare de informare şi consiliere. Baia publica este foarte apreciata de cei 169 de beneficiari directi, care se bucura de cele două masini de spalat de capacitate mare, în care fiecare familie în parte a spălat separat îmbrăcămintea femeilor de cea a bărbaților , de cele opt dușuri –câte 4 în încăperi separate bărbați –femei, fiindu-le asigurată apa caldă cu ajutorul centralei pe lemne din dotarea băii ,ca și de detergentul și Kit-urile igienice puse la dispoziție în cadrul proiectului: „O șansă pentru comunitatea de romi UMTF din Vînători-Neamț”, ne-a declarat Petrariu Adriana primarul comunei Vânători.