Shadow

Cum vad rromii Franta si viitorul lor – reportaj Le Monde

tiganciRromii din Franta sunt constienti de faptul ca situatia lor in acest stat s-a inrautatit. Se tem de polemica declansata de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a spus ca rromii “au vocatie de a se intoarce in Romania” pentru ca au un mod de viata extrem de diferit de cel al francezilor.
Le Monde a realizat un reportaj despre familiile derromi din Croutelle, aratand modul in care se raporteaza acestia la probleme actuale.
Au venit intr-o dimineata de iulie si s-au stabilit in cea mai mare din cele cinci case. Cateva zile mai tarziu, celorlalti li s-a interzis accesul de catre serviciile statului, spre marea usurare a lui Jean-Charles Boulanger, primarul din Croutelle, departamentul Vienne, un sat de 850 de locuitoriaflat la sud-vest de Poitiers.
“Era singura solutie pentru a evita formarea unei colonii, explica oficialul. In loc de 25, astazi ar fi fost o suta aici”, a spus oficialul.
Erau 25 de rromi care si-au stabilit resedinta intr-o casa abandonata cumparata de Domeniul Francez de la proprietar in urma cu doi, din cauza apropierii sale de RN10, ceea ce o situa intr-o zona periculoasa. Acum nu mai sunt 25, ci 15, dintre care 11 sunt copii. Trei familii au plecat. Una singura a ramas in jurul Dorinei Lacatos, de 33 de ani, adevarata “matroana” a clanului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.