Fotografii din Timisoara anului 1886 la Biblioteca Nationala a Frantei

timisoaraTimişoara – 4 fotografii din Timişoara şi alte 4 fotografii cu români şi ţigani, tot din Timişoara, se află la Biblioteca Naţională a Franţei, la departamentul Societăţii de Geografie.
Fotografiile au fost donate în 1886 de Hunfalvy János.
János Hunfalvy, născut János Hunsdorfer, la 21 ianuarie 1820, la Nagyszalók, a murit la 6 decembrie 1888, în Budapesta, a fost un geograf maghiar, profesor universitar şi membru al Academiei Ungare de Ştiinţe, fondator al Societăţii de Geografie ungare.
Cele patru fotografii cu clădirile din Timişoara au fost realizate, conform Bibliotecii Naţionale a Franţei, de J. Kossak.
Celelalte patru fotografii, cu ţigani(bohemiens) şi români din Timişoara, se pare că aparţin chiar donatorului János Hunfalvy, cu excepţia uneia, realizată de L. Letzter.
L. Letzter a fost fotograf în localitatea Kaschau, numele german al oraşului slovak (în prezent) Kosice. Dar şi la Timişoara. Tot de la Letzter mai există un portret realizat în Timişoara, datat în anul 1870.
Cu siguranţă, fotografiile au fost realizate înainte de anul 1886, când au fost donate Bibliotecii Naţionale a Franţei. Şi tot cu siguranţă, sunt printre cele mai vechi fotografii realizate în Timişoara…

Leave a Reply

Your email address will not be published.