Pregăteşte-te pentru cadastru gratuit

cadastruCititori din întreaga ţară ne solicită diverse detalii legate de Programul naţional de cadastru. Încercăm să răspundem, cu sprijinul specialiştilor de la ANCPI, la principalele întrebări primite la redacţie.Aşa cum arătam într-un articol precedent, Guvernul a lansat Programul naţional de cadastru şi carte funciară, prin care, începând din acest an şi până în 2023, vor fi cadastrate şi intabulate, în mod gratuit, toate casele şi terenurile din România.
Cine iniţiază procedurile?
Mulţi cititori ne întreabă unde şi cui trebuie să se adreseze pentru efectuarea cadastrului. Ei bine, nu trebuie să vă adresaţi nimănui, ci trebuie să aşteptaţi să fiţi programaţi, pentru că lucrările cadastrale se efectuează la nivel de unitate administrativ teritorială (UAT), adică, la nivel de localitate. Aşadar, pe măsură ce localitatea dv. va fi inclusă în program, veţi fi informaţi de autorităţi (primării), care vor face şi programarea pentru fiecare imobil sau gospodărie în parte.
Cine are prioritate?
Demararea lucrărilor se face în funcţie de câteva criterii: a) localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional; b) localităţi care fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală; c) localităţi care prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă (de exemplu, comunităţi de etnie romă). În cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-a constituit o comisie privind prioritizarea la nivelul fiecărui judeţ. ANCPI a demarat deja procedurile pentru 147 de localităţi din întreaga ţară. Lista acestora se găseşte pe site-ul ANCPI – www. ancpi.ro. Pentru o localitate, întreaga procedură va dura între 12 şi 18 luni.
Şi certificatul de moştenitor este gratuit?
Mai mulţi cititori ne întreabă dacă şi eliberarea certificatului de moştenitor se va face tot gratuit. Potrivit legii, dezbaterea succesiunilor se va realiza din fondurile ANCPI, în condiţiile Legii nr. 150/2015 (care modifică Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare). Ca urmare, şi contravaloarea taxelor notariale pentru eliberarea certificatului de moştenitor va fi suportată tot de ANCPI, “cu excepţia certificatelor de moştenitor eliberate ulterior împlinirii unui termen de 2 ani de la data finalizării înregistrării sistematice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.