Romii iau inițiativa în Alba de Jos şi vor ca, începând de anul viitor, să aibă un consilier judeţean

romi-300x193Sătui de a-și mai lăsa soarta în mâinile altora, de a mai fi manipulați sau de a mai primi… promisiuni deșarte, romii din județul Alba au început să ia inițiativa.
În urmă cu câteva zile, mai exact cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Aiud a avut loc un eveniment de înaltă ținută, cu caracter cultural și artistic deosebit, organizat de Asociația Casa Nădejdei, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, reprezentată de Emilia Petruț, voluntară în cadrul Centrului de Zi „Casa Nădejdei”.
La eveniment au participat aproximativ 100 persoane, precum și importante oficialități ale județului şi locale, printre acestea regăsindu-se: Ion Dumitrel – președinte al CJ Alba, Sorin Bumb – managerul general al județului Alba, Mihai Horațiu Josan – primarul municipiului Aiud, Popa Romul – consilier județean, Kocis Pavel și Florea Martin – consilieri locali ai municipiului Aiud, Eniko Vincze – reprezentant al Organizației Drepturilor Omului și funcționari publici din Aiud și administrațiile publice locale din împrejurimi. Cu această ocazie, s-a înființat Grupul de Inițiativă a Romilor din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI)  „Alba de Jos”, fiecare localitate fiind reprezentată de delegați ai Grupurilor de Iniţiativă Locală, delegați care și-au ales drept președinte pe Ciprian Mircea Bogdan, consilier local PNL al municipiului Aiud.
În cadrul manifestării, care a durat câteva ore, a fost vernisată o expoziție de pictură semnată de Ciucur Rostaș, președintele Asociației Casa Nădejdei Aiud, prin care a fost scoasă în evidență perioada de sclavie a romilor (sclavi boierești, sclavi mănăstirești și sclavi ai statului).
Nu a lipsit muzica bună interpretată cu iscusință şi virtuozitate la chitară de prof. Mircea Ciucur Rostaș, care a declarat printe altele: „Ne dorim să transmitem faptul că și noi, romii, putem fi altfel şi că prin educație şi credință putem să ne ridicăm la justa noastră valoare”. Copiii beneficiari ai Centrului de Zi „Casa Nădejdei” au prezentat o scenetă intitulată: ”Pentru cine înfloresc florile”, demonstrând astfel că și copiii romi pot fi altfel decât s-a împământenit ideea, cu condiția ca cineva să-i iubească necondiționat și să se ocupe de ei.
La final, președintele ales al noului Grup de Iniţiativă al Romilor din ADI Alba de Jos a arătat în discursul său că romii vor să fie tratați ca fiind egali cu cei din celelalte etnii, că vor să se integreze și că vor și ei să participe la viața socială, la dezvoltarea localităților de unde provin și că, începând cu momentul constituirii grupului lor, oficialitățile locale și județene nu mai pot spune că nu au un partener de dialog.
„După ce au trecut prin aproape 500 de ani de sclavie, după ce au suferit tragedia deportărilor în Transnistria și a Holocaustului și au trecut prin regimul totalitar al comuniștilor și și-au pus speranţele în democrația actuală, încă sistemul democratic nu a contribuit prea mult la integrarea romilor în societate. Măsurile luate pentru integrarea lor au fost firave, sau fără noimă, tocmai de aceea multe din acele măsuri au sfârșit prin  insucces. Este cazul să avem reprezentare în consiliile locale din fiecare localitate, iar anul viitor să facem ca istoria să vorbească despre ceea ce vom realiza noi, adică pentru prima dată în istoria județului nostru, să avem un consilier județean care să se lupte pentru ridicarea nației noastre”, a declarat proaspătul președinte al noii structuri formate, Ciprian Mircea Bogdan, consilier local al municipiului Aiud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.