Shadow

UNHCR denunţă evacuările forţate sistematice ale romilor din Franţa

tabara tiganiEste din ce în ce mai clar că există o politică naţională sistematică de evacuări forţate ale romilor”, a declarat Înaltul Comisar într-un comunicat, cerând autorităţilor franceze “să înlocuiască această politică distructivă şi punitivă cu o adevărată politică de incluziune”, informează Agerpres.
La sfârşitul lunii august, Samaritain, una dintre cele mai vechi aşezări de romi din Franţa, a fost evacuată în pofida intervenţia episcopului, a prezenţei copiilor la şcoală şi a mobilizării cetăţenilor. O decizie care a generat un val de critici.
“Evacuarea a fost realizată fără avertisment, deşi era nevoie de cel puţin 24 de ore. Ea a avut loc în cursul după-amiezii în timp ce locuitorii nu se aflau în locuinţe. Bunuri care le aparţineau, precum şi acte de identitate, au fost distruse. Doar unui număr mic de familii li s-a oferit cazare şi numai pentru trei nopţi. Prin urmare, cele mai multe dintre aceste persoane au rămas fără adăpost”, a spus Zeid.
Înaltul Comisar a subliniat de asemenea că evenimentele din La Courneuve sunt “ultimele dintr-o serie de evacuări forţate colective ale imigranţilor romi în Franţa din 2012” şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile referitoare la noi evacuări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *