Este o crimă să-ți lași copilul să se căsătorească la 11 ani

romeo-tiberiadeConsilierul primarului Craiovei pe problemele romilor și președinte al Partidei Romilor Dolj, Romeo Tiberiade i-a condamnat pe romii care își căsătoresc copiii la vârste fragede și i-a îndemnat să-i ducă, în schimb, la școală. Tiberiade a precizat că puterea exemplului este singura metodă prin care îi poate convinge pe romi să se integreze în societate și a făcut apel la instituțiile statului să se implice în acest proces de educare.
Proaspăt ales președin­te al Partidei Romilor, Romeo Tiberiade a făcut o radiografie a situației romilor din Craiova și din Dolj, despre care spune că trebuie să dea importanță școlii, astfel încât copiii lor să poată avea un trai mai bun. Aceasta este și cheia unei conviețuiri liniștite între români și etnia romă, chiar dacă, spune el și românii au bubele lor.
„În primul rând, suntem cetățeni români și apoi suntem de etnie romă. Din păcate, sunt foarte mulți tineri, ca și la români, care își mai fac legea singuri, sunt needucați, neșcoliți și mai generează și probleme de zi cu zi. Eu am mai discutat despre acele scandaluri care s-au produs acum câțiva ani. Ele s-au produs un pic și din cauza lipsei educației părinților acestor tineri care au generat aceste acte de violență. Din fericire pentru noi, în ultima perioadă nu s-au mai întâmplat pentru că liderii noștri, cum este Partida Romilor, au început să facă tot felul de programe de informare despre tot ce înseamnă educația, incluziunea și integrarea romilor. Din fericire, sunt foarte mulți care au înțeles că trebuie să existe și alte drumuri mai bune decât cele pe care le-au urmat acei tineri“, a spus Tiberiade. El a declarat că unii români au atitudini nepotrivite față de romi.
„În Craiova scandalurile nu au fost generate de romi. Problema este că s-ar putea să se întâmple din nou ceea ce s-a întâmplat acum câțiva ani pentru că sunt foarte mulți români care au cluburi ale lor sau zone private în care interzic accesul unui cetățean român de etnie romă. Cred că nu este normal să te trezești că ești dat afară. Chiar mie mi s-a întâmplat acest lucru și lucrez de atâția ani în instituțiile publice, cum este Consiliul Județean Dolj și, actualmente, Primăria Craiova. Nu au ținut cont de acest lucru și i-au băgat în aceeași oală pe toți cetățenii de etnie romă. Acești patroni de discoteci sau cluburi ne-au creat multe necazuri pentru că nu acceptă intrarea țiganilor. Da, le spun țigani, pentru că îmi place să cred că sunt țigani și nu romi. Nu știu care este diferența, numai că cineva a încercat să ne pună într-o lumină mai frumoasă. Nu, țiganul e țigan, șatra este șatră, sunt lucrurile noastre frumoase, de care nu trebuie să ne dezicem. Un țigan veritabil este cel care își respectă tradițiile, obiceiurile și legile noastre nescrise și credeți-mă, sunt foarte multe legi benefice pentru comunitate. De exemplu, nu suntem de acord cu violența. Atunci când ea se manifestă într-o zonă a unei comunități, judecătorii, bătrânii noștri, nu acceptă astfel de situații. Pe de altă parte, etnia romă este singura din România care se clasifică în neamuri sau, cum îmi place mie să spun, bresle: ursari, cositorari, lăieți, aurari și așa mai departe. Sunt peste 38 de neamuri. Fiecare neam se deosebește după port, tradiții și meșteșug. De exemplu, căldărarii se deosebesc prin port și acei bănuți din păr, țiganii de vatră, cum sunt eu, sunt cei care și-au făcut o vatră și au încercat să se integreze. Lăutarii sunt oamenii care au reușit să ne încânte pe noi toți, ei nu au bariere și granițe, au har de la Dumnezeu. Aurarii confecționează podoabe din aur, sunt meseriași, foarte bine instruiți și, din fericire pentru ei, au nevoie de foarte puține ustensile pentru aceasta. În Craiova mai sunt circa 80% din aceste neamuri. După cercetările pe care le-am făcut de-a lungul timpului, în Dolj sunt cele mai multe neamuri din țară“, a spus Romeo Tiberiade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.