Shadow

Povestea suedezei care a “adoptat” o familie de cersetori romani.”Ne-a luat din strada si ne-a bagat la ea in casa!”

familieExasperati de situatie, dar si adepti ai teoriei ca toti oamenii au sanse egale, unii dintre nordici au inceput sa ii gazduiasca temporar pe cei care stau cu mana intinsa. Ii primesc in casele lor, le dau o masa calda si incearca sa le gaseasca un loc de munca. Campania “Romania Scandinava” vorbeste astazi despre astfel de exemple, care demonstreaza standardul ridicat de educatie, toleranta si compasiune, regasite in Suedia si Norvegia, state care eliminasera saracia si cersetoria in ultimii 20 de ani.
“Sateau cu mana intinsa la magazinul de langa blocul meu si am vrut sa le ajut, oferindu-le o camera din locuinta mea” – asa isi incepe povestea o tanara suedeaza, dintr-o localitate mica, aflata la nord de Stockholm. A luat acasa doua surori din Dambovita si le-a sugerat sa faca linguri din lemn, in loc sa mai ceara bani pe strazi. Multumite de cazare, ale noastre si-au adus in Suedia si sotii, dar in noile conditii, binefacatoarea lor, are probleme cu vecinii, speriati de valul de infractiuni comise de alti romani.
Suedia gazduieste, neoficial, peste 3.500 sute de oameni fara adapost, de la cersetori cazati in tabere cu rulote si corturi, la cei care dorm prin parcuri si pe sub pasaje rutiere. Iar pentru ca nu mai au loc in marile citadele, incep sa migreze catre oraselele si comunele cu populatie mai restransa. Si trezesc cele mai diverse reactii in randul societatii pe care o invadeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *