SUNT RROM SI VREAU SA MERG LA SCOALA

alexandru-diamantFoarte mulţi copii din comunităţile rrome nu merg la şcoală.  Motivele sunt foarte bine cunoscute, însă, autorităţile fac toate eforturile ca şi aceşti copii să beneficieze de actul educaţional de calitate. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Valcea spun că de multe ori se ciocnesc fie de indiferenţa părinţilor, fie de alte bariere. Cu toate acestea în perioada următoare inspectorii şcolari vor merge în comunităţile rrome pentru a-i convinge pe rromi să-şi şcolarizeze copiii. „ Am avut probleme cu copiii de etnie rromă. Nu sunt înscrişi sau nu au fost înscrişi în clasa I sau clasa pregătitoare. Vom demara acţiuni în perioada următoare pentru că toţi copiii de 6 ani trebuie să fie înscrişi în învăţământul primar. Vom merge cu reprezentanţii romilor în cartierele dânşilor şi vom organiza toţi copiii pe care îi vom duce în clasa pregătitoare sau în clasa 1” , a spus doamna Bica Andra, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Valcea,  o femeie capabila si interesata de problemele copilor din comunitati   pentru ca  Scoala nr 4  din Rm.  Valcea  are cei mai multi copii romi  si chiar directorului Fartat   ii   pasa de  copii rromi
Şi la nivel naţional se desfăşoară o serie de campanii menite să-i aducă pe elevii rromi în clase. Din păcate însă nu întotdeauna rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor.
Legea tiganeasca este superioară legii şcolii, în special pentru copiii rromi care fac parte din seminţia căldărarilor, a spoitorilor sau a gaborilor. Tradiţiile şi obiceiurile sunt cu atât mai aspre pentru fetele rrome, care au avut noroc să fie date la şcoală. De multe ori, ele sunt obligate de părinţii lor să renunţe la şcoală pentru a se căsători, chiar şi în ciuda voinţei lor”
. Cazul incluziunii şi crearea şanselor egale la educaţie pentru copiii rromi au reprezentat unul dintre subiectele importante Pentru ce vin la şcoală rromii săraci?
* pentru alocaţie, ajutoare, „Cornul şi laptele”
* pentru fotbal şi lecţii interactive
* pentru a se angaja ca muncitori necalificaţi
Pentru ce vin la şcoală rromii bogaţi?
* pentru carnet de conducere, afaceri, calculator
* să ştie să citească la televizor, să meargă la cumpărături şi să deschidă firme
* pentru un stil de viaţă mai modern
* pentru o carieră politică, culturală sau ştiinţifică
Lipsa de educaţie a majorităţii copiilor rromi şi, mai ales, a părinţilor acestora, duce la abandonul şcolar sau chiar la lipsa totală de şcolarizare. Încă mai sunt copii care nu sunt înscrişi la şcoală la vârsta propice, micuţi care se trezesc în anii adolescenţei că nu ştiu nici să se semneze sau, mai rău, tineri care nu au nicio şansă în viaţă din lipsa studiilor şi a educaţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.