Shadow

Superşcoala din mijlocul unei comunităţi de romi. „Ne dorim să înveţe copiii noştri. Eu am opt clase, e foarte important ca ei să facă mai mult“

romi scoalaCopiii din Brădeni, comună aflată aproape de graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov, au început anul şcolar într-o şcoală nouă, ridicată cu fonduri de la Banca Mondială. Copiii trăiesc într-una din cele mai sărace comunităţi din judeţul Sibiu, dar spun că vor să înveţe şi să reuşească în viaţă.
E un soare ca de vară şi de pe uliţele din Brădeni curg spre centrul comunei pâlcuri pâlcuri de copii, care cu părinţi, care cu bunici, toţi nerăbdători aşa, ca-n cea mai frumoasă zi a fiecărui an şcolar. Au în braţe buchete de flori culese din grădini sau de pe câmp, poartă cele mai bune haine din dulapul de acasă, fetele au agrafe colorate în păr. Sunt copii fericiţi, chiar dacă Brădeniul e una din cele mai sărace comune ale Sibiului, şi în scurt timp curtea şcolii se transformă într-o mare de zâmbete. Curtea şcolii noi, ridicată după mai bine de un an de muncă, printr-un proiect cu fonduri de la Banca Mondială şi de la Guvern. În total, s-au alocat aproximativ 15 milioane de lei, pentru lucrări plus mobilier, iar şantierul s-a deschis în iulie 2014 şi s-a închis în urmă cu câteva zile.    Copiii de la Brădeni vin, în cea mai mare parte din familii de romi, marea majoritate fără alte surse stabile de venit exceptând ajutoarele sociale şi alocaţiile. Asta nu-i împiedică însă pe cei mai mulţi dintre ei să-şi vadă de şcoală, astfel că abandonul e în jur de doar 1 la sută, majoritatea celor care renunţă „pierzându-se” la trecerea de la ciclul primar la gimnaziu. „Un indicator, ca să vă daţi seama de starea materială a comunităţii, este faptul că aproxiamtiv 95 la sută dintre copii primesc rechizite şi burse sociale, asta spune mult despre starea materială a părinţilor cu care colaborăm. Avem şi copii care abandonerază, din păcate, copii care trebuie să meargă la muncă de la clasa a patra, a cincea”, spune Grigore Moga, directorul şcolii de la Brădeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.