Shadow

Raport DUR al SUA: Corupţia guvernamentală, o problemă MAJORĂ în România

parlamentCorupţia la nivel guvernamental a rămas o problema răspândită în România, care a afectat toate sectoarele societăţii, în anul 2014, arată raportul anual al ambasadei SUA privind drepturile omului în România.
Astfel, în raport se precizează că la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie si 16 decembrie, observatorii electorali au constatat nereguli la cele două tururi de scrutin, inclusiv existenţa unui număr insuficient de secţii de votare pentru numărul mare de români din diaspora.
În ceea ce privește corupţia demnitarilor şi lipsa transparenţei guvernamentale, raportul notează că, deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovaţi de corupţie, guvernul nu a aplicat legea eficient.
”Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovaţi de corupţie, guvernul nu a aplicat legea eficient, în mare parte din cauza problemelor din sistemul judiciar, iar în unele cazuri demnitarii implicaţi în acte de corupţie nu au fost pedepsiţi. Indicatorii Băncii Mondiale cu privire la corupţie au evidenţiat faptul că această reprezintă o problema. În 2015, că parte a acordului de aderare a României la UE, Comisia Europeană a instituit Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în vederea monitorizării progreselor înregistrate de această ţară în reformarea sistemului judiciar şi în lupta împotriva corupţiei”, se arată în raportul menționat.
Raportul mai subliniază că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat anchetarea în ritm constant a cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt pe parcursul anului. Anchetele au inclus politicieni, membri ai sistemului judiciar şi funcţionari administrativi.
În ceea ce privește încălcările drepturilor omului, printre probleme s-au numărat hărţuirea şi relele tratamente aplicate deţinuţilor şi romilor de către poliţie şi jandarmi.
”Printre problemele serioase de drepturile omului s-au numărat hărţuirea şi relele tratamente aplicate deţinuţilor şi romilor de către poliţie şi jandarmi, inclusiv moartea a cel puţin unei persoane, cauzată de poliţie. Corupţia guvernamentală a rămas o problema răspândită care a afectat toate sectoarele societăţii. Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat acestora dreptul la educaţie, locuinţa, îngrijire medicală şi oportunităţi de angajare adecvate”, se arată în raport.
Alte probleme de drepturile omului semnalate au vizat condiţiile deficitare din penitenciare şi încercările continue ale unor politicieni de a compromite independenţa justiţiei.
”Guvernul nu a luat măsuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist. Ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. S-au semnalat în continuare cazuri de violenţă împotriva femeilor şi de discriminare a acestora. Au existat unele acte şi declaraţii antisemite şi mass-media a continuat să publice articole antisemite. S-au răspândit în continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste pe internet”, se mai precizează în raportul citat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.