Shadow

Emil Neia Lăcătuş: Ţigani sunt cei care consideră că toţi romii sunt oameni de nimic

emil-neia-lacatus-11-aug-15Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa BN, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, a reacţionat după ce un deputat a depus o iniţiativă legislativă prin care solicită revenirea la denumirea oficială de ”ţigani” a persoanelor intitulate ”de etnie romă”: ”Proiect rasist. Noi suntem cetăţeni români”.
”Ţigani sunt cei care consideră că toţi romii sunt oameni de nimic. Este ceea ce cred eu despre toţi cei care îşi doresc revenirea la denumirea de ţigani pentru persoanele de etnie romă”, spune Emil Neia Lăcătuş, care i-a adresat o scrisoare deschisă deputatului Bogdan Diaconu:
”Stimate domnule deputat şi preşedinte al Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, proiectul dumneavoastră de lege este unul rasist, este încă o dorinţă a unui politician român de-a mai ridica un zid în faţa etniei noastre, care, încearcă din răsputeri să se integreze în societatea românească. Vorbesc fără teamă de rasism, pentru că în România sau în Europa, dacă vrei să jigneşti pe cineva, îl faci ţigan, sintagma devenind un corolar care denumeşte toate relele făcute şi de români în această ţară sau în oricare altă parte de lume. Domnule deputat şi preşedintele unui partid care există doar pe hârtie, romii din România sunt în primul rând cetăţeni români. Evident ca oricărui cetăţean din această ţară în străinătate i se realizează apartenenţa pe cetăţenie, şi nu cea etnică. Noi suntem cetăţeni români. Punct. Dacă unul se declară sau nu ca fiind ţigan, sigur, este dreptul lui. Încerc, zău că încerc, domnule Diaconu, să vă înţeleg frustrarea, dar vă informez că genul dumneavoastră de politician nu va fi votat niciodată de vreunul din membrii etniei mele. Domnule deputat, dacă tot vă plictisiţi în Parlament, de de nu iniţiaţi legi prin care să îmbunătăţiţi viaţa românilor, dacă etnia noastră vă pute? Altfel, domnule Bogdan Diaconu, vă invit, aici, în judeţul Bistriţa-Năsăud, să cercetaţi personal, cât de ţigani suntem romii de aici, să discutaţi cu ei, să le cunoaşteţi problemele reale, după care să ne judecaţi”.
Deputatul Bogdan Diaconu a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede, printre altele, că: „denumirea oficială a etniei rome în România revine la denumirea de etnie „ţigănească”, etnicii romi se intitulează în mod oficial „ţigani”, denumirile „ţigan”, „ţigănesc” şi derivatele lor nu sunt folosite în sens peiorativ şi toate documentele şi denumirile oficiale din România utilizează denumirea de „ţigan”, „ţigănesc” şi derivatele lor în loc de „rom”, „rrom”, „romani” şi derivatele lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.