Shadow

Romii, ”tot mai numeroşi”, vor şi ei liceu în limba maternă. I-au găsit şi nume

din nou eleviDacă maghiarii au obţinut acordul de principiu al autorităţilor locale pentru înfiinţarea unui liceu cu predare în limba lor maternă la Bistriţa, şi romii vor acelaşi lucru. Într-o scrisoare deschisă, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean PNL Emil Neia Lăcătuş, arată care sunt argumentele etniei sale.
Timp Online publică integral scrisoarea deschisă primită pe adresa redacţiei:
„Scrisoare deschisă pentru înfiinţarea unui liceu în limba romani
Disputele verbale din jurul proiectului de hotărâre care ar fi permis înfiinţarea şi permanetizarea unui liceu cu predare exclusivă în limba maghiară, au arătat, dacă mai era nevoie, cum o etnie mică dar unită, joacă pe degete actuala Putere.
În calitatea pe care o am de preşedinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, de consilier judeţean, cer tuturor celor competenţi, Ministerului Educaţiei Naţionale să accepte înfiinţarea unei structuri de învăţământ în limba romani pe raza municipiului Bistriţa.
În sprijinul acestei doleanţe spun următoarele:
1. Numărul de etnici romi înregistraţi în Bistriţa-Năsăud la ultimul recensământ a fost de aproape 13 mii de persoane, dar se ştie foarte bine faptul că se poate vorbi de peste 25 de mii etnici romi în cele 30 de unităţi administrativ-teritoriale unde Partida Romilor are organizaţii puternice, adică în jumătate din comunele şi oraşele judeţului nostru.
2. Neînţeleasa poveste a desfiinţării Şcolii Generale nr. 2 din Bistriţa în numele unei aşa-zis act de desfiinţare a unui spaţiu unde se făcea segregare rasială, o enclavizare vorba primarului Ovidiu Teodor Creţu, pare să revină în actualitate, pentru că un liceu cu predare în limba maghiară nu e tot o enclavă?
3. Am convingerea că la nivelul Uniunii Europene nu există, tereotic, cetăţeni de mâna a doua sau a treia, cu toţii având drepturi şi obligaţii egale. În acest caz, dacă etnia maghiară, redusă ca număr în judeţul nostru are dreptul la şcoală proprie, dascăli şi clădire cu destinaţie specială, atunci, noi, romii, tot mai numeroşi de altfel, de ce nu am beneficia şi noi de învăţământ în limba romani?Emil Neia Lăcătuş, preşedinte Partida Romilor PE Bistriţa-Năsăud”
Despre ideea înfiinţării liceului maghiar, Timp Online a mai scris AICI. Totuşi, Liceul cu predare în limba maghiară nu va putea funcţiona începând cu acest an şcolar, aşa cum şi-au dorit profesorii şi elevii care învaţă la secţia de profil a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa. Ministerul Educaţiei nu a fost de acord cu denumirea, a contestat hotărârea iniţială a Consiliului Local Bistriţa fiindcă şedinţa a fost prezidată de inspectorul general Camelia Tabără, iar la a doua încercare de adoptare a unei decizii locale, nu a mai existat cvorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *