Liceul din Otaci, împărţit în două: Elevii romi învaţă în clase separate de ceilalţi şcolari

elevi_romi_94745900Elevii de etnie romă învaţă în clase separate, la cererea părinţilor celorlalţi copii. Se întâmplă în oraşul Otaci din nordul Moldovei, unde romii constituie mai mult din jumătatea populaţiei localităţii. Anul trecut, special pentru ei aici au fost formate două clase, iar în această toamnă – una, potrivit unei investigaţii realizate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.
Administraţia instituţiei nu vede în asta o problemă. “În toate clasele în care învaţă elevi de etnie rusă sau ucraineană sunt şi romi. Uneori, reuşim să repartizăm în mod egal copiii de alte naţionalităţi, însă în ultimii ani numărul acestora a fost mic şi părinţii au insistat ca ei să râmână împreună. I-am fi putut împărţi câte opt într-o clasă şi în alta, dar părinţii s-au opus. În ultima vreme, liceul pierde mulţi copii, care trec Nistrul”, a declarat directoarea liceului, Zoia Belcencova.
Pe de altă parte, reprezentanţi ai etniei rome susţin că atunci când copiii romi sunt izolaţi, ei au parte de studii de o calitate inferioară faţă de semenii lor din clasele sau şcolile cu o altă etnie. Mai mult, această practică este în contradicţie cu legislaţia naţională.
“Segregarea este opusul educaţiei incluzive. Ce fel de educaţie incluzivă promovează Ministerul Educaţiei, dacă astazi avem clase speciale pentru romi? Învăţând separat, dispare concurenţa. Romii care au o pregătire mai slabă nu au la ce se ralia şi atunci pierd interesul pentru şcoală” , a declarat preşedintele Centrului Naţional al Romilor, Nicolae Radiţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.