“Dumnezeu trebuie sa fi fost in vacanta atunci”

lagarUltimii supravietuitori din lagarul Treblinka inca in viata, Kalman Tagiman si Samuel Willenberg, povestesc, intr-un documentar care va fi difuzat luni de BBC, cosmarul pe care l-au trait in urma cu 70 de ani in locul ramas in istorie drept “fabrica mortii”, scrie Daily Mail.
Lagarul de concentrare Treblinka din Polonia a fost deschis in 23 iulie 1942 si, pana la sfarsitul acelui an, a devenit locul in care au murit cei mai multi oameni din istoria cunoscuta a omenirii. În zilele cele mai “aglomerate”, erau omorati 15.000 de evrei.
Se estimeaza ca la Treblinka au ajuns intre 800.000 si 1,2 milioane de evrei si romi. Sansele de supravietuire dupa primele trei ore erau de 1%. Mai putin de 70 de evrei au scapat cu viata din acest lagar, dupa ce au evadat in 2 august 1943.
“Era iadul, iadul pur. Un om normal nu isi poate imagina cum cineva ar fi putut sa supravietuiasca – erau ucigasi, ucigasi innascuti, care omorau pe oricine, fara nicio urma de remuscare. Era doar moarte. Dumnezeu trebuie sa fi fost in vacanta atunci. L-am cautat, dar nu am gasit nimic altceva decat frumosul cer polonez”, povesteste, in documentar, Kalman Tagiman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.