Shadow

Când eşti bun, eşti luat de prost

alexandru-diamantAstăzi voi vorbi despre ceea ce se numeşte prietenie raportată bineînţeles la titlu: când eşti bun, eşti luat de prost… Păi unul poate să mă întrebe: păi cum aşa? Păi uite că ăsta este crudul adevăr. Cu toţii suntem oameni, cu toţii respectăm anumiţi colegi, vecini, părinţii, etc dar când vine vorba să-ţi respecţi prietenul, te mai gândeşti… mai ales atunci când eşti atât de bun şi îţi oferi prietenia în mod necondiţionat. E foarte bine să ai prieteni pe care te poţi baza, însă puţin sunt aceştia. Puţini îşi oferă prietenia necondiţionat. Pe puţini îi poţi numi prieteni. Noţiunea de prietenie este foarte complexă şi nu are rost să facem teorie acum. Mie nu o dată mi s-a întâmplat să mă comport frumos cu o persoană, să-i ofer încrederea şi tot ce am mai bun şi respectivul m-a crezut naiv, prost sau inocent şi a profitat până în pânzele albe… Că dacă nu eşti şmecher, cică eşti prost. Întotdeauna se întâmplă aşa: dacă eşti o.k. cu cineva şi îţi deschizi sufletul şi ţi-l pui pe tavă, eşti luat de fraier. Fie că e vorba de colegi, angajaţi, rude sau persoane străine, dacă le dai un deget îţi iau toată mâna. O vorbă înţeleaptă spune să nu ajuţi pe cineva numai dacă se pune în genunchi şi-ţi cere să o faci. Şi câtă dreptate are. Mie nu mi-a spus nimeni toate astea şi a trebuit să le învăţ pe propria-mi piele. Sau poate mi le-a spus, dar nu m-a învăţat. Îmi amintesc că-mi tot spunea bunică-mea: “Fii prieten numai cu familia ta!” sau:” Inima ta e o carte. Nimănui să o citească/Niciodată să n-o dai!” Dar eu mă gândeam: “Daaa, sigur! Nu vrea să am prietene, sau vrea să mă tragă de limbă, cine ştie?”
Asta nu înseamnă să nu fii o.k. cu cine merită, adică cu oamenii simţiţi, chiar dacă mai greu dai de câte unul, pentru că nesimţirea şi tupeul jegos sunt pe toate gardurile la fel ca lupii parşivi îmbrăcaţi în piei de oaie…
Aşa că fiţi foarte atenţi la tot ce spuneţi şi cui spuneţi şi nu oferiţi prea mult cui nu merită, pentru că timpul şi energia sunt prea preţioase. Cântăriţi la gram orice oferiţi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *