Familii mixte de saşi şi ţigani, surprinse într-un film documentar realizat de un român

familieDe la o călătorie cu rucsacul în spate prin Ardeal să nu te aştepţi doar la peisaje de vis. Geo Scripcariu, călătorul din povestea noastră, a făcut o descoperire antropologică greu de imaginat. Undeva, în inima ţării, saşii şi ţiganii nu numai că sunt vecini, dar au împreună şi copii. Fapte care în limbajul ştiinţific al autorului au denumirea de “Supravieţuire şi sincretism în Podişul Transilvaniei. Familii mixte de saşi şi ţigani”. În alt plan, Adela & Agnetha, personajele unui film documentar, studiu de caz venit să ilustreze teoria.
În calitatea sa de masterand în Managementul Bunurilor Culturale, Geo Scripcariu şi-a amintit de prima familie de acest fel în toamna anului 2000 pe când făcea autostopul de la Sighişoara la Mănăstirea Sâmbata. Plecând de la premisa că, dacă există cel puţin o asemenea familie într-un sat cu zece case, ar putea să mai fie şi altele.
Într-adevăr, cercetarea a demonstrat, cu o probabilitate redusă, că pot fi peste o mie de astfel de familii în Transilvania. În satul unde s-a filmat, Merghindeal, situat aproape de oraşul Agnita, a mai rămas o singură familie de saşi “puri”.
Cercetător, regizor şi producător, Geo Scripcariu ne-a mărturisit că toate familiile de acest gen au poveşti ieşite din comun. Ţiganii se duc în străinate la cerşit, vin cu bani şi cumpără casele şi pământurile saşilor. Săsoaicele vând miere şi ouă pentru a-şi ajuta copiii să-şi cumpere case în Germania. Două acte rupte parcă dintr-o piesă de teatru. Însă, depăşirea tuturor diferenţelor culturale şi lingvistice abrupte sunt realităţi care depăşesc limitele curajului.
Poveştile de viaţă din film sunt consecinţele procesului de migrare început acum aproape o mie de ani, odată cu venirea saşilor din Franconia (de undeva din apropierea Luxemburgului) în Transilvania, şi trei secole mai târziu prin cea a ţiganilor, plecaţi chiar mai devreme din provincia Sindh, situată în Pakistanul de azi. Paradoxal, în mileniul vitezei raportul naţionalităţilor s-a inversat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.