“Nu ţiganii sunt problema, ci ţigănia!”

cop-tiganiUn tânăr nemţean a postat pe net o opinie interesantă prin care punctează că nu diferenţele de rasă sunt esenţiale ci cele care ţin de educaţie şi, în lipsa acesteia, de subcultură.
Practic, Daniel Dumitru, sintetizează faptul că nu culoarea pielii e definitorie pentru integrarea etnicilor minoritari în respectarea valorilor societăţii ci faptul că nici statul, nici ONG-urile şi nici minoritarii nu au găsit soluţiile reale pentru un acces neechivoc la educaţie.
<<Despre țigani. Problema nu o constituie, de fapt, țiganii, ci ‪țigãnia. Mai precis, subcultura specificã lor, cu toatã antieducația care li se face de cãtre rude, cu tot stilul de viațã pe care-l au.
Tot respectul pentru cei care muncesc legal, cinstit.
Pe de altã parte, orice infractor, indiferent de criterii etnice sau oricare altele, trebuie sã fie pedepsit sever pentru fãrãdelegea comisã și doveditã, și exemplar – pentru ceilalți, potențiali infractori.
Soluții sunt, dar nu existã voințã – nici din partea statului (cel mai responsabil în toatã problematica asta), nici din partea societãții civile, nici din partea țiganilor, nici din partea organizațiilor neguvernamentale care au drept scopuri declarate „integrarea rromilor”, „monitorizarea respectãrii drepturilor omului”

Leave a Reply

Your email address will not be published.