Campania antiţigani nu este decât „praf în ochi“

tigani-reuters-damir-sagAceasta este opinia deputatului François Goulard, din partidul la putere (UMP), în timp ce un lider al ecologiştilor francezi, Daniel Cohn-Bendit, vede toate acţiunile Guvernului în direcţia desfiinţării taberelor ilegale de rromi drept o dovadă de “stupiditate şi rea-voinţă”
Campania de “înjumătăţire” a celor 300 de tabere de rromi din Franţa – a cărei declanşare i-a adus preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o creştere de 2% a încrederii în sondaje – devine tot mai impopulară între politicienii de la Paris. Tot mai multe voci se ridică împotriva acţiunilor poliţieneşti împotriva nomazilor, care nu au contribuit la siguranţa cetăţenilor francezi.
Dimpotrivă, statul în care au fost proclamate, acum peste 220 de ani, “drepturile omului” face obiectul criti­cilor internaţionale, la nivelul UE, al Consiliului Europei şi al ONU – unde a fost lansată chiar acuzaţia de “rasism instituţionalizat”. Dar, în vreme ce în afara ţării este criticată încălcarea drepturilor celor evacuaţi din tabere, în Franţa este pusă în discuţie “eficienţa campanieEste praf în ochi”, a declarat, luni, François Goulard, din formaţiunea la putere în Franţa (Uniunea pentru o Mişcare Populară – UMP). El s-a referit la promisiunea lu că se va ocupa de securitatea francezilor prin desfiinţarea taberelor ocupate de circa 1.500 de rromi din România şi Bulgaria. Numărul lor este mult mai mic decât cei 400.000 de nomazi cu cetăţenie franceză, din rândul cărora s-au numărat cei care au atacat forţele de ordine la sfârşitul lunii trecute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.