Shadow

Comunitatile de romi, discriminate in Europa

comunitatile-de-romi-discriminate-in-europa-181-1Marginalizati, fara educatie si pregatire, deseori someri, romii traiesc in saracie si sufera din cauza unei sanatati precare. Ei sunt perceputi ca fiind responsabili de majoritatea infractiunilor mici, hranind astfel un cerc vicios al discriminarii si excluziunii sociale. Romii din UE, sufera de secole de discriminare si persecutati, insa criza economica din Europa a contribuit la cresterea retoricii populiste anti-romi in conditiile in care politicienii cauta tapi ispasitori pentru publicul larg.
In unele tari exista partide de extrema dreapta cu agende anti-romi: Jobbik in Ungaria, Arraka in Bulgaria, Partidul Muncitoresc al Justitiei Sociale din Cehia.
In Slovacia, comunitatile rome au fost separate de restul populatiei prin ziduri de ciment. In Romania, tara cu cea mai mare populatie roma, 30 de familii au fost evacuate dintr-o tabara din Baia Mare. Grecia a fost condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru segregarea copiilor romi in scolile din orasul Sofades. In Ungaria, un tribunal a judecat patru neonazisti vinovati de uciderea a sase romi, printre care si un copil de 5 ani, in 2009.
Prejudecatile anti-rome nu sunt limitate doar la aceasta regiune a Europei. Romii din Franta si Italia se confrunta cu ostilitatea populara in ultimii ani, intensificata de legi antirome si deportari. Desi retorica anti-roma este mai putin raspandita in Marea Britanie, temerile privind ridicarea restrictiilor pe piata muncii la 1 ianuarie 2014 pentru romani si bulgari sunt disproportionat puse pe seama imigrantilor romi, care constituie comunitati mari, in ambele tari. In concluzie, romii sunt discriminati in continuare in Europa zilelor noastre, saracia si inegalitatea sunt vizibile iar suspiciunile si ostilitatea fata de acesti cetateni raman. Sentimentul anti-rom pune sub semnul intrebarii valorile UE si arata puterea politicii populiste de dreapta in vremuri de instabilitate economica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *