Shadow

PREMIERA filmului documentar „Clejani, iubire si napasta”

clejaniiUn dublu eveniment cultural marcheaza lansarea unei campanii de constientizare a opiniei publice europene pentru integrarea comunitatilor de romi defavorizati din Romania: premiera filmului documentar „Clejani, iubire si napasta”, precum si vernisajul expozitiei de fotografie, cu acelasi nume.
Este un proiect realizat sub egida ONG-ului Partida Romilor „Pro-Europa” de catre o echipa de profesionisti formata din: producator/regizor Gabriel Boholt, imagine Alexandru Andries, scenarist Elena Boholt, director de productie Victor N. Bogdan.
Documentarul reflecta realitatile sociale ale romilor din localitatea Clejani, accesul scazut al copiilor romi la serviciile publice precum educatie si sanatate. Documentarul evidentiaza de asemenea conditiile inumane si insalubre in ceea ce priveste locuintele, absenta unor masuri clare din partea autoritatilor statului, menite sa combata somajul si sa ofere solutii in ceea ce priveste locurile de munca.
Un obiectiv distinct al documentarului „Clejani, iubire si napasta”, este acela de a trage un semnal de alarma in spatiul public referitor la fenomenul de excluziune sociala cu care se confrunta marea majoritate a comunitatilor de romi din Romania, precum si de a responsabiliza reprezentantii autoritatilor si institutiilor publice locale, nationale si europene, in ceea ce priveste accesul egal al tuturor cetatenilor la dezvoltare locala si regionala. Speram ca dupa lansarea acestui documentar, atat reprezentantii statului cat si cei ai societatii civile sa demareze un proces de consultare real in vederea stabilirii unor prioritati de dezvoltare care sa raspunda nevoilor cu care se confrunta comunitatile de romi, astfel incat aceste masuri sa poata fi incluse in planurile de dezvoltare ale localitatilor si regiunilor Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *