Shadow

Turda: Grupul de inițiativă pentru integrarea romilor – o structură inertă

sedintaDeși a fost înființat de peste zece ani, Grupul de inițiativă pentru integrarea romilor în comunitatea turdeană produce mai ales ședințe. Într-o astfel de întâlnire, consumată joi, 3 aprilie, de la ora 11, la Sala Mare a Primăriei Turda, unul dintre membrii grupului, Pavel Zomans, a cerut să se citească procesul-verbal încheiat după ședința precedentă, deoarece vorbitorii începuseră să prezinte aceleași probleme cu care se confruntă comunitatea romilor turdeni de 24 de ani încoace, iar acestea au fost consemnate și în documentul invocat.
Deoarece procesul-verbal cerut de Zomans nu a apărut de nicăieri, participanții la ședință au trecut în revistă problemele romilor, la fel cum se face an de an la întâlnirile membrilor Grupului de inițiativă. Teodor Drogo a subliniat lipsa locurilor de muncă, starea de degradare avansată a locuințelor majorității romilor turdeni și drumurile proaste din cauza cărora Ambulanța și taximetriștii evită tot mai des să intre în cartierele locuite preponderent de romi.
După ce reprezentanții unor instituții, ca de exemplu Ioan Cosma, șeful Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă, Mihaela Tololoi, șeful Administrației Financiare, sau comisarul Melian Nădășan, de la Poliția municipală Turda și-au exprimat punctul de vedere în legătură cu situația existentă și s-au arătat disponibili să contribuie la identificarea unor soluții ce pot ajuta la rezolvarea unor probleme ale romilor și la îmbunătățirea calității vieții acestora, președintele Grupului de inițiativă, Mitică Ferenț, a propus participanților formarea de comisii de specialitate ce ar urma să contribuie la aplicarea unei strategii de integrare a țiganilor în comunitatea turdeană. Potrivit reprezentanților etniei romilor, comunitatea acestora din Turda numără aproximativ 6500 de persoane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *