Shadow

Romii se califica in macelarie

Romii-se-califica-in-macelarieZeci de romi vor invata ce inseamna meseria de macelar pe parcursul unor cursuri organizate in Targu Jiu. Timp de trei luni de zile, 41 de persoane, femei si barbati, vor studia meseria de transator pentru a-si gasi mai usor un loc de munca in tara sau in strainatate. Cursurile vor avea atat o parte teoretica, cat si una practica.
Sediul din Debarcader a Partidei Romilor va fi locul in care 41 de romi de toate varstele din municipiul Targu Jiu vor lua cursuri de macelarie de la un reprezentant al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura Gorj. Partea practica va avea loc in carmangeriile din oras. Proiectul finantat din fonduri structurale este sustinut de Partida Romilor si Agentia Nationala pentru Romi. “Aceste persoane vor fi calificate pe parcursul a trei luni de zile, dupa care vor primi o diploma recunoscuta in spatiul european”, spune Alin Bobu, consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Gorj.

Macelar in Europa

Unii dintre ei chiar doresc sa-si deschida societati comerciale pe aceasta meserie, iar altii vor sa se angajeze la diferite firme de profil din tara sau in strainatate. “Multi dintre cei care vin la aceste cursuri au lucrat ca macelari in Cipru, iar acum vin sa isi obtina aceasta diploma”, mai mentioneaza Alin Bobu. Una dintre persoanele de etnie roma care urmeaza acest curs este Sorinel Bratu. “Sunt inscris la acest curs. Consider ca este o meserie care se cauta pe piata muncii din Occident. De asemenea o sa mie se ofere o diploma care o sa fie recunoscuta in Uniunea Europeana. Cred ca in viitorul apropiat o sa merg in Occident sa imi caut un loc de munca in acest domeniu”, spune Sorinel Bratu. Chiar pe parcursul anului trecut Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Gorj prin serviciul de ocupare Eures a oferit locuri de munca de macelari in Suedia, unde salariul oferit era de 12 euro pe ora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *