Oficial, când?

copii romiExistă o iniţiativă legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, prin care se propune revenirea la etnonimul ţigan. Ce s-a ales din ea? Chestiunea „frige”, am senzaţia că nu va ajunge niciodată pe ordinea de zi a Parlamentului, deşi evoluţiile din ultimii ani oferă belşug de argumente, iar practica a dovedit că, legiferată ori nu, dilema şi-a aflat rezolvare de la sine, românii refuzând tacit să se conformeze unei decizii oficiale adoptate pur şi simplu fără minte. Ştiţi cum sună deviza organizaţiei internaţionale a romilor? ”Opre, Roma!” – ceea ce înseamnă ”Sculaţi-vă, romi!”. Încearcă să-i explici unui străin că nu-i nici o legătură între ”Deşteaptă-te, române!” şi ”Sculaţi-vă, romi!”
Confuzia rom-român, de acum încetăţenită şi temeinic susţinută de similitudini ori cvasiidentităţi fonetice de tipul romani-română, este violent susţinută pe tărâm politic, acuza de discriminare înnegurând o discuţie şi aşa regretabil de stinsă şi surdinizată. Ar trebui să se spună răspicat că românii nu ţin numaidecât să utilizeze etnonimul ”ţigan”. N-au decât să se denumească cei veniţi din Indii în ce chip voiesc, dar fără a induce confuzii între denumirile unor naţii. Cuvântul rom nu are atestare istorică şi i se atribuie o derivare fantezistă din ”dom”, imposibilă conform normelor generale ale evoluţiilor fonetice. Putea fi lesne evitată – de s-ar fi voit – adoptarea înşelătorului etnonim pritrocit prin truda Fundaţiei Soros…
Astăzi, mi-am alimentat maşina cu benzină la pompa Rompetrol. Ce înseamnă asta acum, dacă nu… ţigan-petrol? Cumpăr mezeluri de la Kosarom. Adicătelea, de la romi? Zbor cu TAROM. Cu transporturile aeriene ţigăneşti? Romtehnica este o firmă a ţiganilor? Academia Română a primit, în 2011, o adresă ultimativă din partea ”Agenţiei de Dezvoltare Comunitară <Împreună>”. Textul pare mai degrabă o somaţie de la Fisc ori de la Poliţie: ”Vă solicităm să luaţi măsuri pentru a rectifica imediat…” ”…şi să specificaţi că folosirea cuvântului (ţigan, n.n.) nu este recomandată, deoarece este considerat ofensator.” Acad. Marius Sala, altfel un om de ştiinţă onorabil, a dat un răspuns molcuţ şi timorat ”luându-şi angajamente”, deşi nici un for guvernamental sau neguvernamental nu poate soma Academia să adopte o hotărâre într-o chestiune pur ştiinţifică. Nu din plăcere perversă folosesc românii cuvântul ”ţigan” (în restul Europei, zigeuner, gitanes, zingaro etc.), ci fiindcă este un lexem străvechi… şi altul nu-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published.