La Gîrcini nu mai sunt ţigani

romi-pag1_2011111708În cea mai mare comunitate de romi din Europa de Est doar 324 de localnici şi-au recunoscut la recensămînt etnia

Romii din judeţul Braşov îşi taie singuri şansa de integrare şi dezvoltare a comunităţii, pentru că refuză în continuare să îşi declare etnia căreia îi aparţin. Gestul lor face imposibil pentru autorităţi şi ONG-uri să atragă fonduri nerambursabile pe proiecte destinate special romilor. Cel mai evident par să-şi nege etnia localnicii din cartierul Gîrcini din Săcele, cunoscut ca una dintre cele mai mari comunităţi de romi din Europa. În Gîrcini însă, majoritatea localnicilor s-au declarat români sau maghiari. Astfel, conform statisticienilor braşoveni, oficial, în octombrie 2011, la Săcele exista o populaţie romă de numai 324 de persoane. Datele pe care le are Primăria Săcele arată însă că aproape 9.000 de suflete de romi trăiesc doar într-un singur cartier, adică la Gîrcini. Din datele provizorii după Recensămîntul Populaţiei şi al Locuinţelor din octombrie 2011, judeţul Braşov, cu excepţia municipiului reşedinţă de judeţ, numără în jur de 17.100 cetăţeni de etnie romă, declaraţi aşa de bunăvoie în faţa recenzorilor. Comparativ, la Recensămîntul din 2002, în tot judeţul au fost înregistraţi 18.313 romi, inclusiv cei din cartierul Răsăritul din municipiul Braşov.

Oficial 324, neoficial aproape 9.000

Din datele preliminare preluate după Recensămîntul Populaţiei şi al Locuinţelor din 2011, se pare că cea mai mică dintre comunităţile importante cunoscute şi monitorizate în judeţul Braşov ar fi cea din… Săcele! Paradoxal însă, cartierul Gîrcini din municipiul Săcele este cunoscut pentru una dintre cele mai mari comunităţi rome din sud-estul Europei. Oficial, doar 324 dintre locuitorii Săcelelor s-au declarat ca fiind etnici romi la recensămîntul din octombrie. Acest număr este mult mai mic faţă de datele neoficiale ale autorităţilor locale dar şi faţă de 2002, cînd la precedenta recenzare a populaţiei, numărul romilor declaraţi era de 1.291. Niciuna dintre aceste două cifre nu se apropie însă de realitate. Primarul municipiului Săcele, Radu Nistor, spune că, de fapt, doar în cartierul Gîrcini ar locui între 8.500 şi 9.000 de romi. „Este foarte greu de realizat o numărătoare reală a populaţiei din această comunitate, în primul rînd pentru că acolo există foarte mulţi lideri. Astfel, şi comunicarea noastră cu ei este greoaie şi ne-a fost dificil să le explicăm înainte de recensămînt, cît este de important să îşi declare onest etnia“, spune primarul Radu Nistor.

„Români săraci, nu romi“

Dintr-o statistică neoficială încercată de primăria Săcele, în cartierul Gîrcini trăiesc cam 9.000 de romi. Tot dintr-o statistică proprie, reprezentanţii primăriei Săcele spun că în ultimii patru ani, în cartierul Gîrcini s-au născut 2.120 de copii, faţă de numai 185 de copii născuţi în restul municipiului Săcele. „Asta spune multe şi despre populaţia reală a cartierului. Ştim, neoficial, că o familie de etnie romă de acolo are între opt şi zece copii. Însă ei se declară, mai în glumă mai în serios, români săraci, nu romi“, a explicat primarul Săcelelor, Radu Nistor. Edilul săcelean recunoaşte că aceste date contradictorii legate de populaţie şi de etnii îngreunează foarte mult implementarea unor proiecte menită să sprijine comunitatea romă. „În acest moment avem două proiecte în evaluare la Alba Iulia (la Agenţia de Dezvoltare Centru, care administrează o parte din fondurile nerambursabile venite prin Programul Operaţional regional- n.r), pentru cartierul Gîrcini. Unul se referă la crearea unui centru, în care membrii comunităţii să îşi valorifice produsele pe care le fac, iar un al doilea este pentru o serie de cursuri de calificare destinate romilor. Noi ştim că avem între 8.500 şi 9.000 de suflete în Gîrcini, dar dacă datele oficiale arată că acum sînt doar 324, ne este greu să demonstrăm că există beneficiari pentru proiectele noastre“, a explicat Radu Nistor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.