EXCESUL DE ZEL AL POLIȚIȘTILOR ne costă 192.000 de euro! CEDO a condamnat România în cazul romilor de la Apalina

mascati_tigani_aa06891878Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou România pentru abuzurile polițiștilor asupra romilor. De data aceasta, cei care au reclamat intervențiile oamenilor legii au fost romii din cartierul Apalina din Reghin, județul Mureș, cei care în septembrie 2006 au fost victimele unor bătăi crunte din partea agenților de ordine. Cei 27 de romi implicați în acest dosar vor primi despăgubiri totale de 192.000 de euro, bani ce vor fi plătiți din bugetul public.
Decizia CEDO de ieri vizează „încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminarii” se arată într-un comunicat al Romani Criss, organizația care a i-a reprezentat pe romi atât în timpul anchetei din România, cât și în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
„În data de 7septembrie 2006, în urma unui conflict inițial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina și un politist, mai multe echipaje de poliție însoțite de forțele speciale au descins în Apalina, cu scopul de a înmâna două invitații procedurale pentru cei doi romi implicați, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulți romi și politiști, aceștia din urma utilizând necorespunzător și în mod abuziv mijloacele din dotare, respectiv arme de foc, spray-uri cu gaz lacrimogen etc. CEDO a condamnat Romania pentru încalcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminarii. S-a avut în vedere modul defectuos în care a fost derulată ancheta de către organele de urmărire penală, fiind astfel omisă constatarea și sancționarea promptă a neregulilor săvârșite prin purtarea abuzivă a politiștilor, fapte ce au generat suferințe medicale majore, constatate prin certificate medico-legale, în rândul membrilor comunității de romi din Apalina, jud Mureș”, susțin reprezentanții Romani Criss.

Leave a Reply

Your email address will not be published.