Shadow

Parcul central din Stuttgart, invadat de romi

tabara stradaClanurile de romi au invadat Schlossgarten, parcul central din Stuttgart. In supercentrala gradina a palatului, veche de 600 de ani, dar mereu modernizata, acestia si-au asternut pe iarba, la umbra cate unui copac, paturile in dungi sau patratele, scrie presa germana. Langa acestea isi depoziteaza calabalacul si cumparaturile. Se spala la fantanile arteziene, umplu cosurile si iarba de resturi si de gunoaie, beau beri si tuici, dupa care izbucnesc certuri “ca la usa cortului”. Nu doar trecatorii si turistii sunt scandalizati de mizerie. Hotelul de lux din Schlossgarten reclama pierdere de profit si reputatie de cand romii, in majoritate romani si bulgari, au napadit in zona.

Autoritatile locale intervin “cu mainile pe jumatate legate” si cer sprijin in rezolvarea problemei de la conationalii lor care locuiesc in oras.

Schlossgarten este parcul central din Stuttgart, care se intinde pe o suprafata de patru kilometri, din centrul orasului pana la Bad Cannstatt. Schlossgarten este parte a unei zone verzi numite “U cel verde” si care cuprinde diverse spatii verzi ale Stuttgart-ului. Aceasta zona verde, lunga de opt km, ce uneste gradini si spatii verzi printre care si Schlossgarten, a luat nastere in 1993, cu prilejul expozitiei internationale de gradini organizate la Stuttgart.

Marti, 18 august, a avut loc prima intalnire intre administratie si voluntari. Primaria din Stuttgart a apelat la “membri voluntari ai comunitatii romanesti din Stuttgart, cu cunostinte bune de limba germana si foarte bune de de limba romana (eventual si bulgara, sarba, croata sau romani)”. Acestia ar urma “sa insoteasca fortele de ordine care opereaza in Schlossgarten si, prin adresari simple si tintite asupra gruparilor de romi, sa impiedice perpetuarea situatiei actuale, sa clarifice asupra legislatiei si normelor sociale, sa apeleze la ordine si sa motiveze in directia unei reintoarceri in tarile de origine”.

Cadrul legal este clar. Romii sunt cetateni ai UE si se pot deplasa liber in Germania, ca toti ceilalti cetateni europeni. Doar in cazul in care innopteaza in mod repetat in Schlosspark, fapt interzis de lege, pot interveni politia si gardienii de noapte. La prima abatere, se da un avertisment verbal. La repetarea contraventiei, urmeaza avertismentul scris si amenda. “Aceasta insa nu prea aduce nimic, caci ei nu pot plati amenzile”, a declarat Jana Braun, purtatoare de cuvant la Primaria orasului Stuttgart.

Primaria a fost nevoita sa reactioneze la reclamatiile unor cetateni, dar si ale unor oameni de afaceri si reprezentanti ai unor institutii, cum e Teatrul de Stat care functioneaza in apropiere. Intr-o scrisoare incendiara adresata primarului general al Stuttgart-ului, Fritz Kuhn (Partidul Verzilor), acestia au reclamat efectele prezentei “romilor intre opera si Nobel- Café, tot mai mult gunoi si putoare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *