Persoanele infectate cu HIV/SIDA, romii si persoanele cu dizabilitati sunt cele mai discriminate in Romania

rommi_1-465x390Persoanele infectate cu HIV/SIDA, romii, persoanele cu dizabilitati si persoanele dependente de droguri sunt cele mai discriminate in Romania. Concluzia apartine sondajului de opinie “Perceptii si atitudini privind discriminarea”, comandat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si realizat de catre IRES. Pe de alta parte, cea mai mica toleranta se inregistreaza fata de persoanele cu o alta orientare sexuala decat a majoritatii: 60% dintre respondenti nu ar accepta ca o persoana care nu este heterosexuala sa faca parte din familie si nici sa le fie prieten.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a lansat astazi, 10 decembrie, sondajul de opinie “Perceptii si atitudini privind discriminarea”. Sondajul a fost comandat de CNCD si a fost realizat in luna noiembrie de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Datele sondajului au fost date publicitatii in cadrul unei mese rotunde realizata de CNCD in parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a Senatului Romaniei, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului.

Sondajul a fost realizat face-to-face, la domiciliul respondentilor, in perioada 25 octombrie-16 noiembrie 2013, iar volumul esantionului este de 1.415 persoane de peste 18 ani. Eroare maxima tolerata +/- 2,65%.

Rezultatele sondajului

Persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele de etnie roma, persoanele cu dizabilitati si persoanele dependente de droguri sunt cele mai discriminate in Romania, potrivit sondajului. Alte categorii de persoane despre care cei intervievati au declarat ca sunt discriminate sunt persoanele cu o alta orientare sexuala si copiii institutionalizati.

In ceea ce priveste angajarea, persoanelor de etnie roma le este cel mai greu sa isi gaseasca un loc de munca, potrivit raspunsurilor a 71% dintre respondenti. Ei sunt urmati de persoanele infectate cu HIV/SIDA, despre care 69% dintre cei chestionati considera ca intampina dificultati la angajare, si de oamenii de la sat, in comparatie cu cei de la oras. Si imigrantii isi gasesc cu greu un loc de munca, in comparatie cu cei care sunt cetateni romani, sustin 52% dintre respondenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.