STUDENȚII DE ETNIE ROMĂ DIN IAȘI PRIMESC BURSE DE EXCELENȚĂ

Studentii-romiPe 14 noiembrie a.c. a avut loc pentru prima dată în Iasi, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), Gala Studenților Beneficiari ai Programului de Burse Universitare al Fondului de Educație pentru Romi (Roma Education Fund – REF). La eveniment au fost prezente atît persoane din mediul universitar, precum prof. dr. Ileana Cornelia Cojocaru, prorector al universității, dar și activiști romi precum Dan Pavel Doghi, director național REF România, Mihaela Iancu, coordonator național al programului de burse REF și Margareta Herțanu, președinte Asociația „Pro-Roma”.
În jurul orei 9:40, aproximativ 70 de studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, UMF, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) s-au adunat în Sala Senatului instituției de învățămînt superior medical.
În deschiderea evenimentului, Mihaela Iancu, coordonatoarea națională a programului de burse, le-a urat bun venit invitaților și a felicitat studenții pentru faptul că au avut curajul să își asume apartenența la etnia romă și să aplice pentru acest program de burse. De asemenea a mărturisit faptul că „reprezentanții REF România au organizat acest eveniment aici, la Iași, pentru că s-au gîndit că la București studenții sînt săturați de oportunitățile pe care le au. Invitații care o să vă vorbească sînt persoane care reprezintă modele de reușită în viață”, a precizat Mihaela Iancu.
În discursul său, Dan Pavel Doghi a ținut să specifice faptul că acest program oferă burse studenților din 16 țări printre care se numără și România.
„Sînt bucuros să văd cît mai mulți studenți romi care se străduiesc să obțină rezultate cît mai bune la facultate. Din păcate încă mai sînt copii care nu reușesc să termine nici opt clase, mulți nu trec de liceu sau din varii motive nu urmează nicio facultate. Este foarte important să vă dați seama că educația este una dintre cele mai puternice oportunități pentru vă putea asigura pe viitor un stil de viață decent”, a declarat directorul național REF România.
La ora 10:20 s-a prezentat la eveniment pro. dr. Ileana Cojocaru, care a transmis invitaților că „universitatea este onorată să găzduiască acesată festivitate. Domnul rector este, precum și celelalte cadre ale universității, susținător al romilor, după cum știți în fiecare an noi avem niște locuri la facultați care sînt dedicate celor din etnia dumneavoastră și ne bucurăm că se ajunge la această performanță, că o parte dintre voi primiți premii de excelență.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.