Dâmboviţa: educaţie sanitară pentru romi

efectele-pozitive-ale-campaniei-totul-pentru-sanatateNu au card de sănătate sau asigurare medicală, nu şi-au mai făcut analizele şi controlul de rutină de ani de zile şi nu au nici măcar medic de familie. Este realitatea din comunităţile de romi cu nivel de trai scăzut. Deşi se confruntă cu probleme de sănătate, sărăcia şi lipsa educaţiei îi împiedică pe mulţi să ajungă la medic la timp. Mai grav este în cazul vârstnicilor şi copiilor, care au nevoie de asistenţă medicală.
Pentru a veni în sprijinul lor Crucea Rosie şi Partida Romilor Pro-Europa au demarat o caravană în mai multe localităţi din Dâmboviţa.
Zeci de romi din localitatea Ungureni au fost consultaţi în cursul dimineţii în cadrul caravanei iniţiată de Crucea Rosie şi Partida Romilor Pro-Europa. Mulţi dintre cei care au venit pentru analize şi monitorizarea glicemiei şi tensiunii nu au mai fost la un medic de ani de zile. Recunosc faptul că au probleme de sănătate, însă pentru asta fac un drum la farmacie. Nu au card de sănătate şi nici asigurare, iar mulţi au actele de identitate expirate.
În cadrul proiectului vor fi realizate 1500 de analize de sânge şi 500 de consultaţii gratuite. În perioada 20 iulie- 14 august 2015 au loc deplasări în comunităţile din Ungureni, Ludeşti, Măneşti, Poiană, Crovu, Moroeni, Vlădeni, Pucioasa, Butimanu, dar şi alte localităţi cu populaţie numeroasă de etnie romă.
În fiecare comunitate va fi instalat un cort al Crucii Roşii. Persoanelor consiliate li se vor acorda asistenţă medicală constând în măsurarea tensiunii arteriale, teste de glicemie, indici de masă corporală, consiliere pentru nutriţie adecvată, consiliere pentru planificare familială.

Leave a Reply

Your email address will not be published.