Politistii invata limba si traditiile romilor

politistii-invata-limba-si-traditiile-romilor-307-1Aproximativ 200 de politisti din intreaga tara s-au intors la scoala, pentru a-si completa educatia cu limba romani. Sunt agenti care lucreaza in localitati cu o comunitate roma numeroasa. La cursuri participa inclusiv politisti de etnie roma, care stiu la perfectie limba romani, dar spun au venit ca sa afle mai multe despre istoria stramosilor.
Politistii veniti la Slatina din toata tara pentru a invata limba romani spun ca au lasat deoparte orice prejudecati fata de etnia roma. Cu toate acestea, vor invata mai ales expresii folosite de infractorii de etnie roma.
„Politistul trebuie sa dea dovada de tact, de intelegere. Nu toti romii sunt infractori, nu toti romii sunt saraci. Unii sunt mai deschisi, altii sunt mai necooperanti”, spune politistul Eugen Savu.
La finalul cursurilor, politistii nu vor sti doar sa comunice in limba etniei rome.
„Si elemente de istorie, de cutume ale etniei si probleme actuale”, enumera purtatorul de cuvant al Scolii de Politie Olt, Madalin Pasaltea.
„La examen se da toata materia, au trei examene de absolvire. Receptarea si reproducerea mesajelor in scris, cunoasterea traditiilor si obiceiurilor rome si producerea de mesaje orale. La finalul cursului obtin o diploma”, spune Marius Caldararu, inspector scolar pentru romi in cadrul ISJ Olt.
Printre cursanti sunt si politisti care vorbesc de cand se stiu pe limba romilor, dar vor sa afle mai multe despre istoria etniei.
„Eu sunt de etnie roma si imi desfasor activitatea la postul de politie Barbulesti. Localnicii sunt de etnie roma, majoritatea de 90%. Cunoscand limba romanes imi este mai usor sa discut cu acestia, sa cooperez, intrucat le cunosc drepturile, obiceiurile, traditiile si imi este mult mai usor”, spune Gheorghe Mironel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.