Shadow

Este presa vinovata de imaginea negativa a romilor?

imaginea-romilor-presa-prejudecati-profesionalism“Romii nu sunt una cu romanii. De fapt, romii sunt tigani”. Conform sociologilor, acesta este principalul mesaj transmis de mass-media romaneasca in ceea ce ii priveste pe romi/tigani, imaginea acestora din urma fiind cel mai adesea una negativa. Mai multe campanii publice, finantate de Uniunea Europeana sau de guvern, si-au propus sa diminueze atitudinile negative la adresa romilor, insa pana acum rezultatele au fost mai curind modeste.

La Piata Universitatii, in centrul Bucurestiului, cei mai multi pietoni trec indiferenti pe langa un mesaj scris cu litere vizibile, de culoare alba, direct pe trotuar: “Sunt rom si am obosit sa fiu calcat in picioare in fiecare zi. Da-mi o sansa. Cunoaste-ma inainte sa ma judeci!”

Abia unul din cinci trecatori se opreste sa arunce o privire catre mesaj, pe care il citeste pe fuga, mergand apoi grabit mai departe.

Indiferenta, nu respingere, cam aceasta este si atitudinea majoritatii romanilor fata de cei circa 550.000 de etnici romi inregistrati oficial, dar al caror numar pare sa fie in mod real de cel putin doua ori mai mare.

Atitudinea discriminatorie a multor romani fata de etnicii romi ramane raspandita, chiar daca procentul celor intoleranti e in scadere. Un recent Etno-barometru arata ca mentalul colectiv e dominat tot de imagini negative, desi romanii nu se tem totusi ca romii ar reprezenta o amenintare pentru tara.

Conform studiului, 86,4% dintre romani considera ca “cei mai multi romi prefera sa traiasca doar din ajutorul social decat sa isi caute un loc de munca”, 71,7% cred ca „cele mai multe femei rome sunt murdare si au prea multi copii”, iar in proportie de 77,7% apreciaza ca „cei mai multi romi incalca legile”.

Si imaginea generala despre romi este una preponderent negativa, cu aproximativ 43% dintre respondentii romani crezand ca romii sunt lenesi sau hoti (39%).

Imaginea romilor in presa, inca lipsita de substanta si bazata pe stereotipuri
Specialistii spun ca diminuarea atitudinilor negative la adresa romilor este posibila doar in cazul unei interactiuni, a unei mai bune cunoasteri intre majoritate si aceasta minoritate. Cum insa cei mai multi romani nu au un contact direct, zilnic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *