Statistica groazei

BUNICA.JPG (1024x768)Daca toti oamenii fara identitate din Romania ar fi adunati intr-un oras, acesta ar fi cel putin la fel de populat ca Sibiul. La 10 octombrie 2015, conform Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administratia Bazelor de Date, in registrele oficiale erau inscrisi peste 150.000 de oameni cu varsta de peste 14 ani care nu au acte de identitate.

In Romania, evidentia populatiei se tine, dupa principiul locului de domiciliu al acestora, de catre Ministerul Afacerilor Interne prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
Potrivit unei surse din Guvernul Romaniei (n.r. – din Guvernul Ponta), consultata de-a lungul documentarii de Dela0.ro, se ducea o teribila lupta intestina la varful administratiei romanesti pentru o schimbare: acest principiu – actul de identitate in legatura cu domiciliul – este unul sovietic, de care putine tari din fostul lagar socialist nu au reusit sa scape.
Sursa ne-a precizat ca se dorea o modificare radicala – una dintre marile probleme ale persoanelor fara identitate (majoritatea romi) fiind faptul ca nu au o locuinta stabila. Exista, asadar, o dorinta de schimbare, dar si o opozitie – atat pe palier legislativ, in Parlament, cat si in Guvern – din partea Uniunii Pentru Progresul Romaniei (UNPR), prin liderul sau, vicepremierul si ministrul de Interne Gabriel Oprea.
Inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost o explozie a Organizatiilor Non-Guvernamentale dedicate romilor. Le erau dedicate tot mai multe programe. In tara intrau bani care li se adresau. Atunci, oamenii din ONG-uri au constatat ca multi, enorm de multi nu aveau acte de identitate, nici nu puteau fi ajutati.
La inceputul anilor 2000, doar in Bucuresti, organizatia Romani Criss a sprijinit peste douazeci de mii de romi sa primeasca un buletin. Din pacate, acele buletine erau provizorii. Peste un an, acei oameni au redevenit invizibili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.