Shadow

Pentru romani, ungurii sint harnici si uniti, iar rromii, lenesi si hoti

graficeUn sondaj de opinie realizat in Cluj-Napoca de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala arata ca stereotipurile etnice ramin in continuare foarte puternice.

Astfel, daca romanii au o perceptie in general pozitiva despre maghiari (si reciproca este valabila), in schimb etnicii rromi sunt vazuti ca lenesi, hoti sau smecheri, reiese din cercetarea publicata pe situl www.divers.ro

Romanii, ca si maghiarii, declara in proportie de 88 la suta ca se inteleg bine sau foarte bine cu oameni apartinind unui alt grup etnic.
Maghiarii si romanii din Cluj au aceeasi cota de incredere (cca 71%) in persoane de religie diferita sau in persoane de etnie diferita (cca 58-60%).

In schimb, relatiile dintre maghiari si romani sunt vazute ca fiind mai proaste de catre maghiari decit de intreg esantionul reprezentativ pentru Cluj. O aceasi situatie este intalnita si in ceea ce priveste relatiile dintre romani si rromi, in timp ce relatiile dintre maghiari si rromi sunt private ca fiind ceva mai bune.

Totusi, perceptia asupra diferitelor grupuri etnice din Cluj este la extreme. Asta pentru ca romanii cred despre maghiari ca sunt, in ordine, mai intai harnici (opinie impartasita de 15,6% dintre repondenti), uniti (9,2%), buni (7,3%), gospodari (6,4%) sau sovini (3,8%).

Pe de alta parte, maghiarii cred despre romani ca acestia sunt harnici (10,3%), uniti (7,4%), prietenosi (4,8%), cumsecade (4,8%), lenesi (2,9%).

In schimb, modul in care sunt vazuti etnicii rromi este mai curind negativ. Astfel, romanii cred despre rromi ca acestia sunt lenesi (17,4% dintre repondenti), hoti (10,3%), murdari (5,3%), rai (4,6%), smecheri (2,5%). Maghiarii ii vad pe rromi la modul urmator: lenesi (11%), hoti (6,1%), harnici (5,3%), punctuali (4,5%), mincinosi (3,7%).

In ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor din orasul Cluj, opiniile romanilor si maghiarilor difera semnificativ. Majoritatea clujenilor – 57,4% – crede ca acestea sunt respectate (romanii din Cluj in proportie mai mare chiar- 63%), in timp ce maghiarii care considera acelasi lucru sunt mai putini – 22,3%.

Surprinde proportia extrem de mare a clujenilor care nu stiu de ce anume ar trebui sa se preocupe autoritatile locale cind e vorba de protejarea si promovarea drepturilor minoritatilor. Astfel, 54,3% dintre clujeni si 68,5% dintre maghiarii din Cluj nu au raspuns la aceasta intrebare.

Restul considera ca in acest caz e vorba de asigurarea invatamintului in limba materna, utilizarea limbii materne in administratie sau acces la cultura.

Clujenii – inclusiv maghiarii – mai cred, in procente destul de mari, ca situatia minoritatilor s-a schimbat in bine in ultimii ani. Doar 5,6% dintre maghiari si 4,2% dintre romani cred ca s-a schimbat in rau.

Daca cei mai multi dintre clujeni nu cunosc personal cazuri in care drepturile unei persoane minoritare au fost incalcate, ar cere totusi ajutor in legatura cu o problema legata de drepturile minoritatilor in urmatoarele cazuri: obtinerea unui loc de munca (42% dintre clujeni, 36,5% dintre maghiari), acces la informatie (13,1% – 14,8%), ajutor juridic (9,7% – 17,5%) etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *