Proiect de 3 milioane de euro pentru romii de la Cluj

Sere-696x464Copleșiți de numărul mare de romi care iau cu asalt marile oraşe, suedezii au decis să aplice o altă tactică: vor înfiinţa locuri de muncă pentru ei în România, asigurându-le şi calificare în prealabil. Fundaţia Erikshjalpen şi Asociaţia Prison Fellowship de la Cluj lucrează în prezent la un proiect în urma căruia la Bonţida vor fi construite nişte sere de legume, iar la Turda o fabrică de confecţii metalice, ambele cu angajaţi romi. După doi ani, business-ul va trebui să se susţină singur.
Proiectul se află încă în stadiu de discuţii, urmând să fie aprobat şi parafat în curând. Cum suedezii sunt supra-aglomerați de oameni de etnie romă care merg acolo la cerşit, iar organizaţia Erikshjalpen colaborează cu Prison Fellowship de peste 20 de ani, s-a decis un parteneriat într-un proiect prin Guvernul suedez care va încerca să integreze cât mai mulţi romi.
„Proiectul s-a născut din nevoia colegilor noştri din Suedia de a face ceva pentru romii care se află la ei în ţară. Avem o colaborare foarte veche cu colegii noştri din Suedia, cu cei de la Erikshjalpen. Ei sunt parteneri principali, cei care au şi venit cu iniţiativa. Proiectul o să fie realizat prin fundaţia lor şi prin Guvernul suedez, de unde vor veni şi fondurile. Noi am conceput un proiect la scară mică, iar suedezii ne-au spus că e nevoie de mai mult pentru a avea un impact mai mare şi mai pozitiv în rândul comunităţilor de romi. Am discutat deja cu primăriile de la Bonţida şi de la Turda, unde trăiesc asemenea comunităţi mai mari”, a precizat Andrei Csilik, administratorul asociaţiei Prison Fellowship.
Mai exact, proiectul presupune că la Bonţida să se construiască 50 sere pe o suprafaţă de două hectare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.