Shadow

Violenta fata de romi este incurajata de politicienii francezi

violenta-fata-de-romiOrganizatia Romani CRISS si alte ONG-uri ii scriu presedintelui Frantei, Francois Hollande, ca politicienii si reprezentantii statului francez incurajeaza violenta fata de romi, dupa linsarea unui adolescent roman de etnie roma intr-o localitate din apropierea Parisului. Organizatia aminteste ca Darius, un tanar rom de 16 ani, a fost rapit din propria casa, sechestrat si batut de un grup de indivizi necunoscuti, iar in prezent se zbate intre viata si moarte, in coma.
Totodata, Romani CRISS atrage atentia ca” procurorul de caz s-a hazardat sa elimine orice posibila motivatie etnica, fara a investiga aceasta optiune in mod temeinic, lucru ce contravine standardelor Curtii Europene a Drepturilor Omului”.
„Domnule presedinte, nu putem decat sa regretam faptul ca luarea dumneavoastra de pozitie vine atat de tarziu, ca a fost nevoie ca un copil sa ajunga in pragul mortii pentru ca dumneavoastra sa luati o pozitie clara cu privire la aceste violente indreptate impotriva romilor, chiar daca ati fost avertizat in timp util. Desi pozitia dumneavoastra de condamnare a acestor gesturi este un pas intr-o directie buna, atragem respectuos atentia ca nu este nici pe departe suficient. Pentru a elimina pericolul atacurilor violente impotriva romilor este nevoie atat de administrarea corecta si prompta a justitiei, cat si de renuntarea la politicile publice antirome si inlocuirea acestora cu politici incluzive, menite sa incurajeze sa sprijine „integrarea „romilor in societate, nu excluderea acestora”, se mai spune in scrisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *